EDITORIAL – În Baia-Sprie, anul 2019 are sloganul “oraşul reciclează”

346

1.Echipe menite să se deplaseze pe la casele băiesprienilor pentru a-i convinge, într-o campanie “door to door”, să adune gunoiul menajer în aşa fel încât procesul de reciclare al acestuia să fie identic cu cel din Occident stau gata de start în oraş. Anul 2019 va derula o campanie de acest fel, Primăria şi Consiliul Local devenind parteneri cu cetăţenii în procesul de reciclare a gunoaielor menajere.

Băiesprienii vor putea alege această formă de colectare, fiind stimulaţi financiar. Vor plăti o taxă de salubrizare mult mai mică decât cei care vor opta pentru metoda clasică.

Pentru început e gândită o colectare în două fracţii: umedă şi uscată. Fiind vorba de cartierele cu case din oraş şi din localităţile aparţinătoare, gunoiul se va colecta în zile diferite.

Cetăţenii care aderă la formula aceasta de colectare vor avea pe pereţii caselor, la vedere, o bulină verde!

2.În acest context e de spus că-n centrul nou al Băii-Sprii încep, din primăvara acestui an, amenajările din parc: un amfiteatru, o pistă de tartan şi alte amenajări specifice unui parc cu grad de utilitate pentru copii şi vârstnici

3.De asemenea, pentru a păstra un mediu curat (după dispariţia mineritului din zonă şi după epavele poluatoare pe care le-a lăsat în urmă), executivul a făcut o solicitare la Ministerul Mediului pentru o staţie de tratare a apelor uzate de mină ce vin prin tunel de la fosta mină Cavnic şi de la Şuior unde, ne explică primarul Alin Bîrda, poluarea e continuă.

Staţia de tratare ar fi utilă şi pentru Baia Mare deoarece apele uzate se revarsă în Săsar, trec prin Baia-Sprie şi prin Baia Mare. Se speră, de către autorităţile băiespriene, şi-ntr-un sprijin dinspre Consiliul Judeţean Maramureş.

4.Analizând situaţia economică din oraş, oglindită în încasările de la buget (din taxe, impozite, concesionări terenuri), primarul Bîrda spune că e vorba de o creştere de 20% faţă de anul 2017, în Baia-Sprie suma încasată ridicându-se la 8,5 milioane de lei. Pentru anul 2019 sunt gândite investiţii din bugetul local la internatul liceului din oraş, reabilitarea Casei de Cultură (unde se lucrează la interioare), la şcoala din Satu Nou. Grădiniţa din Tăuţii de Sus e realizată şi din primăvară se va porni o campanie de asfaltări necesară pentru nenumărate străzi care „n-au cunoscut niciodată asfaltul”, a punctat primarul.

5.Iarna aceasta a semănat şi seamănă cu iernile din poveştile băiesprienilor mai vârstnici. S-a muncit în ianuarie la deszăpezire, cu cele şase utilaje ale primăriei, şi s-au realizat contracte cu şapte firme din zonele suburbane ale oraşului care au reuşit să rezolve deszăpezirea. Primăria a adus inclusiv TAF-urile din pădure, punându-le la treabă pentru a curăţi de zăpadă străzile laterale.

6.În Baia-Sprie se vor achiziţiona (9 bucăţi) autobuze hibrid, în valoare de 23 de milioane de lei, prin programul de finanţare POR.
Pentru un început de an, în Baia-Sprie, e bine. Situaţia gri ţine de lipsa forţei de muncă, 3000 de tineri din oraş se află plecaţi în ţări ale UE, la muncă.

Cu toate astea, în curând se va deschide un centru logistic de anvelope noi în care vor munci 40 de angajaţi. E de dorit ca astfel de iniţiative să fie cât mai numeroase. Baia-Sprie are nevoie de numeroase locuri de muncă, apte a-i atrage pe cei plecaţi, înapoi în oraş.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here