EDITORIAL – În 26 mai, vot pentru europarlamentare și referendum!

202

Peste o săptămână, România votează! Alegerile europarlamentare n-au stârnit niciodată atâta patimă în interiorul partidelor politice. Cauza e referendumul solicitat de președintele României, Klaus Werner Iohannis, ce se va desfășura în același timp și în același loc cu alegerile!

Implicarea președintelui prin chemarea la vot popular pe tema justiției a dat altă anvergură acestor alegeri aproape prezidențiale.

Referendumul (dincolo de temă) e sinonim cu un vot de încredere pe care națiunea e chemată să-l acorde președintelui ei. E aproape ca un vot legat de suspendare sau nu a lui Iohannis. Dacă trece referendumul ăsta consultativ, Iohannis se poate pregăti de al doilea mandat. De aici rezultă importanța votului din 26 mai a.c..

Partidele politice își fac campanii agresive pentru alegerile europarlamentare și tac în privința referendumului. De parcă n-ar avea loc!

Iohannis a fost obligat, astfel, să promoveze valoarea și importanța acestui demers democratic.

Dacă urmărim cu atenție situația existentă în electorat în țări ca Franța, Italia, Marea Britanie, naționaliștii se îndreaptă înspre victorii electorale.

În viitorul Parlament European va fi un curent naționalist puternic, schimbând structura de azi a Parlamentului European. În această conjunctură, PSD devine important pentru UE, pentru socialiștii europeni, deoarece numărul de europarlamentari pe care-i va obține poate întări în PE structura proeuropeană a acestei alcătuiri politice.

Pe de altă parte, o trecere în tabăra naționaliștilor, populiștilor va lovi puternic mișcarea socialistă din UE.

Oricât se critică azi PSD-ul, de către Opoziție, acest partid poate face jocuri utile democrației din Uniunea Europeană. România are șanse să joace politic postelectoral în Europa.

Dinspre referendum se poate naște o conjunctură politică nouă în România iar dinspre alegerile europarlamentare s-ar putea crea o conjunctură favorabilă României care apărând democrația UE ar avea numai de câștigat.

Din cele două tipuri de alegeri din 26 mai se naște importanța politică uriașă a acestei zile pentru viitorul României! Important este ca românii să voteze și nu să stea acasă, lăsându-i pe alții să aleagă în locul lor!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here