EDITORIAL – Impresii din Estul Europei

271

Am parcurs un drum lung (din Kiev până aproape de Harkov) cu mașina. Aveam un translator plus reprezentanți politici de-ai guvernatorilor regiunilor din Ucraina. Puteam (carevasăzică) să ne oprim oriunde, să întrebăm orice și să ne scriem impresiile pentru presa din România.

Nici în Bărăgan n-am văzut atâtea sate pitite prin ierburi, atâtea așezări parcă pline de bordeie, atâția oameni fără orizont și atâta sărăcie. A fost o felie din Ucraina profundă, din Ucraina chinuiților sorții, care n-avea nimic în comun cu Ucraina cântată în versuri de Taras Sevcenko. Sătenii acelor zone vorbeau cu noi despre vestul Ucrainei (Lvov, Ujgorod, Mukacevo) ca despre un paradis al Ucrainei plin de bunăstare și fericire. Așa își imaginau ei că e în Vestul Ucrainei. Cine a călătorit la Ujgorod, ori Beregovo ori Mukacevo știe că nu-i așa. Că se trăiește greu și în vestul ucrainean dar că e de sute de ori mai bine decât în estul acestei țări.

Despre Ucraina, foruri internaționale spun că trăiește o perioadă nefastă a corupției generalizate, a corupției care a afectat profunzimea statului, a instituțiilor lui.
Probabil de aceea Poroșenko (președintele venit după Maidanul de la Kiev) n-a putut face nimic util pentru a stopa cât de cât (nu a stârpi) corupția. Miliardarul acesta s-a dovedit a fi captivul sistemului sofisticat și corupt. După un mandat de președinte a pierdut lamentabil alegerile în fața unui actor de comedie grosieră care a ajuns președinte al acestei țări. E suficient să ne amintim că-n iarna dintre 1917 și 1918, la Moscova, într-o seară, Vladimir Ilici Lenin (însoțit de soție și fiică) ieșise cu șoferul și mașina-i la o plimbare.

Pe o stradă lăturalnică, pe lângă Kremlin, mașina a fost oprită de o bandă de tâlhari. Pasagerii mașinii au fost dați jos și puși să aștepte în frig până când tâlharii au furat ce era de furat din mașină. Lenin a fost „văduvit” și de căciula-i, palton, bocanci, pulovăr, femeile și-au pierdut, în mâinile hoților, hainele. Banda cu pricina a dispărut în noapte, Lenin cu ai lui s-au întors la Kremlin. Liderul bolșevic nu a suflat o vorbă despre această pățanie. A scris-o însă în jurnal. Bolșevicul șef avea o admirație plină de spaimă față de tâlhari. După întâmplarea cu pricina, i-a chemat pe Stalin și pe Neceaev și le-a spus să formeze o aripă a bolșevismului cu tâlhari și criminali și, mai ales, cu hoți și corupți.

Stalin s-a executat, și-a dat toată silința și aripa cu pricina a devenit lucrativă și utilă. De atunci s-a pornit în URSS corupția de nestăvilit sub oblăduirea statului. Cu ea se confruntă azi Ucraina. E endemică, a creat diferențe uriașe între bogat și sărac. A tranformat Ucraina într-o țară a contrastelor de neimaginat. În Rusia e la fel. Cum poți stopa o astfel de molimă, o ciumă socială care ucide vinovați și nevinovați deopotrivă? Poroșenko a ratat. Actorului de comedie ajuns președinte al Ucrainei nimeni nu-i dă nicio șansă de reușită.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here