EDITORIAL – Ieudenii şi-au sărbătorit Centenarul (FOTO)

295

Primarul Nicolae David, prefectul Vasile Moldovan, vicepreşedintele CJ Doru Dăncuş au fost gazdele dezvelirii unei plăci memoriale pusă în centrul comunei şi dedicată Centenarului Marii Uniri. Cei trei sunt oameni de-ai administraţiei publice judeţene şi locale şi de loc din Ieud.

A fost lume multă la sărbătoare. La Căminul cultural, Ştefan Hruşcă a susţinut un concert de colinde şi nu numai. Sala de spectacole a făcut front comun cu Ştefan Hruşcă. De la copii de 5-6 ani şi până la bătrâni de-ai satului s-a colindat cu seriozitate şi cu hotărâre. Spectaculos a fost felul în care copii cu feţe încruntate îşi strigau colinzile de parcă voiau să spună: „Astea sunt de-ale noastre şi nu ni le va lua nimeni niciodată!“.

Marţea asta la Ieud n-au fost cârcotaşi care să spună că placa dezvelită ori monumentul cu eroii ieudeni nu sunt tare reuşite ş.a.m.d.. Probabil că vor apărea şi din ăştia. La Ieud, însă, bucuria şi seriozitatea „centenare“ au fost la ele acasă. Ieudul a fost comuna intelectualilor în Maramureşul Istoric, ieudenii implicaţi în înfăptuirea Marii Uniri se află aici la loc de cinste. Preţul plătit de oamenii acelor locuri a lovit şi destinele intelectualităţii ieudene. Zeci de preoţi greco-catolici ieudeni au înfundat puşcăriile comunisto – staliniste în anii ’50 ai secolului trecut. Comuna a fost pedepsită de către comunişti din pricină că trecerea la CAP-uri s-a făcut prin şantaj şi forţată.

Multă suferinţă a adunat Ieudul în secolul douăzeci. Faţă de strămoşii actualilor ieudeni, comuna are mari datorii. E obligatoriu ca eroii de astăzi trecuţi pe plăci comemorative să beneficieze de o bună cunoaştere în minţile şi sufletele acestei generaţii. E nevoie de o carte de istorie a Ieudului care să se predea şi-n şcolile din comună. Păstrând colinzile locului, ieudenii, după ce-şi vor cunoaşte şi faptele strămoşilor vor învăţa să fie mândri de aceştia şi de faptul că aparţin acestui loc.

La întâlnirea de marţi a participat şi Ana Moldovan, inspector şef al ISJ, cred că va analiza această situaţie şi la şcoala Ieudului câteva ore de istorie vor conţine (la final de programă de studii) vor fixa în minţile celor mici personalităţile comunei şi istoriile vieţilor acelor oameni. Marţi, la Ieud, a fost o sărbătoare de care primarul Nicolae David poate fi mai mult decât mulţumit!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here