EDITORIAL – Hoți, violatori, criminali trimiși în libertate odată cu recursul compensatoriu

215

Condițiile din detenție au fost motivul care l-a determinat pe Tudorel Toader (ministru al Justiției) să promoveze recursul compensatoriu prin care 14.000 de condamnați au ajuns în libertate. Dând drumul și violatorilor ori criminalilor ori celor cu tentative de omor într-o țară care habar n-are (la nivel instituțional) ce să facă (sau ce trebuie făcut) cu astfel de persoane.

Penitenciarul e o școală(și azi) de reeducare întru infracțiuni. Dacă ajungi acolo cu hoții, participi la dialoguri cu hoții dispuși să te învețe unde ai greșit ca odată revenit în libertate să nu mai greșești. La fel se întâmplă cu orice tip de infracțiune unde condamnatul se supraspecializează.

Reeducarea și reinserția socială sunt ca și absente din pricină că deținuții sunt opaci la astfel de metode apte a-i „arunca” înapoi în societate pentru reintegrare. Cauza e simplă: societatea românească este inaptă să se ocupe de persoane de acest fel, pe care le stigmatizează!

Și, uite-așa, hoții, violatorii, criminalii reveniți în libertate, suprașcolarizați în rău de colegi de pușcărie (era să scriu „de penitență”) se înrăiesc și devin ce-au fost, ba chiar mai mult decât atât. 

Despre condițiile din penitenciare e de spus că se apropie de Evul Mediu și nu de pușcăriile din UE.

Probleme cu infractorii au și țările civilizate, unde reinserția socială durează între un an și cinci ani. }ările acelea investesc pentru a face din condamnații la pușcărie cetățeni care să trăiască decent în libertate. Succesul e parțial.

Să revenim la Tudorel Toader, la sărăcia lucie din România și la felul în care 14.000 de autori de infracțiuni cu violență sau sofisticate au ajuns în libertate. A trecut ceva timp de atunci. Parte din cei 14.000 de foști deținuți s-au apucat de infracțiuni. Criminalii au comis omoruri, hoții s-au apucat de jefuit cetățeni, folosind inclusiv violența.

România e aruncată în aer. Siguranța cetățeanului e o poveste de adormit copii la gura sobei.

România devine o placă turnantă a violenței și-n curând va fi un teritoriu al infracțiunilor pe plan internațional. În loc să aducem investitori reali vom găzdui infractori veniți din țările Europei deoarece ordonanțele de urgență ale guvernului sunt permisive la infracțiuni.

Toate acestea se află în cârca lui Tudorel Toader, cel care (promovând ordonanța cu recursul compensatoriu) a expus românii onești și săraci la atacuri în case de scară de bloc ori pe străzi, neantizând siguranța cetățenilor!

Că mare parte din infractorii eliberați ajung înapoi după gratii nu e de nicio haznă.

În ultimii doi ani, România a pierdut și bătălia cu infractorii, expunându-și inadmisibil cetățenii unor pericole de neimaginat până mai ieri!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here