EDITORIAL – Filmul “Mătrăgună, doamnă bună” – două premii în festivaluri de profil

267

La “Hanul lu’ Cobâlă”, aflat la frontiera dintre Țara Maramureșului, Țara Codrului și a Chioarului, Centrul Creației Populare a realizat un film documentar despre mătrăgună în tradiția populară din Maramureș. Echipa care a realizat filmul este alcătuită din Ștefan Mariș (coordonator, consilier al acestui proiect și manager al Centrului), Isabela Csiszer (scenaristă), Florin Avram și Rodica Nemeș (cea care spune povestea, generând fondul epic). Filmările au avut loc în august-septembrie a.c.

Filmul a fost prezentat în lunile octombrie-noiembrie în două festivaluri de profil. Astfel, între 4-6 noiembrie, filmul „Mătrăgună, doamnă bună” a rulat pe marele ecran în Festivalul internațional de film etnografic și fotografic „Ethos Film Fest”, la Bistrița, obținând Premiul special al juriului.

Participarea la acest festival e onorantă alături de producții filmice din Republica Moldova, Ungaria, Italia, SUA, Grecia, Croația, Spania, Tunisia, Serbia, Pakistan, Iran, Kârgâstan, Ecuador, Chile.

Să adăugăm că, în luna octombrie, filmul a obținut Marele Premiu în cadrul Festivalului de film de la Galați.

C.J.C.P.C.T. Maramureș (mai simplu: Centrul județean de creație populară, cultură și tradiție) e o instituție prestigioasă din județ, menită să aducă în prim-plan tradiția populară prin diverse metode de promovare a ei.

De la revista „Memoria Ethnologica”, o revistă care se află în bibliotecile universităților din Europa și SUA, până la spectacolele susținute de Școala Populară de Artă și filmele etnografice, Centrul (care are, mai nou, numele unui remarcabil compozitor român, Liviu Borlan) a ridicat ștacheta valorică, fiind prezent pe plan național și internațional în manifestări și competiții de vârf ale acestui domeniu.

În perspectivă, cei de aici pregătesc realizarea altor filme documentare utile în Maramureș, menite să fixeze în memoria colectivă fapte și personaje care au influențat în momente istorice istoria acestor locuri.

N-am făcut decât să menționăm drumul spre performanță al unei producții filmice generoase care prinde să ducă în lume tradiția maramureșeană legată de mătrăgună!

Marian ILEA    

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here