EDITORIAL – Festivalul de teatru ATELIER sau performanţa la ea acasă

385

Festivalul de teatru ATELIER e o întâlnire de cultură majoră la care bămărenii demonstrează că au vocaţie pentru performanţă. A 25-a ediţie (aniversară) a acestui demers a adus la Baia Mare trupe de teatru experimental (şi nu numai…), vocaţia acestui eveniment (desfăşurat în această săptămână) fiind dincolo de performanţă şi şansa spectatorilor de a se întâlni cu teatrul european, ţine de explorarea noilor forme ale mişcării teatrale.

Nu e vorba de teatrul nou ci de căutările febrile pe care trupe de teatru le gândesc în raport cu profilul spectatorilor unei generaţii de tineri ce caută în sălile de spectacole şi-n teatru altceva decât clasicul spectator de altădată. În asta cred că constă unicitatea festivalului de teatru al lui Macrinici. E un ATELIER care presupune muncă şi căutări chiar în timpul derulării spectacolelor.

Baia Mare are o săptămână densă cultural. E o bucurie a teatrului şi a consumatorului de teatru.  Ies în câştig atât regizorul şi actorii cât şi consumatorii de teatru. E interesant cât câştigă dintr-o astfel de experienţă şi dramaturgii.

La Baia Mare ar fi cazul ca la fiecare ediţie a festivalului să fie prezenţi dramaturgi români pentru a vedea ce se cere şi a-şi racorda demersurile la prezent! Nu e vorba să se scrie pentru export (prostia asta circulă până şi-n zona literaturii) ci e vorba de a cunoaşte acelaşi profil al actualilor consumatori de teatru!

În fiecare zi, spectacolele acaparează spaţii neconvenţionale din oraş. Bucuria de a întâlni teatrul în comunitate, pe stradă, la Colonia Pictorilor, în curtea interioară a teatrului ş.a.m.d. e fără precedent pentru băimăreni.

ATELIER-ul s-a transformat în ATELIERE de muncă într-ale artei spectacolului într-un singur oraş şi nu e puţin lucru!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here