EDITORIAL – Familia nu se află în impas în România

392

Multe sunt tarele pe care le trăieşte România de vreo 30 de ani. De la neantizarea şi transformarea în fier vechi a industriei ceauşiste în locul căreia nu s-a pus nimic, de la dispariţia clasei muncitoare care a luat drumul Vestului european şi până la politica pensiilor care a făcut din bătrânii naţiunii cei mai săraci români, lipsiţi de orice speranţă, paleta e largă.

Un singur lucru a rămas neatins până astăzi: familia. Adică (să fim în ton cu referendumul) uniunea dintre un bărbat şi o femeie şi apariţia în lumea românească a copiilor!

Familia n-a fost afectată nici de partidele politice şi nici de dezvoltarea economică a României. Familia, în spiritul ei creştin, se luptă şi astăzi pentru a supravieţui. Oamenii simpli din ţara asta sunt creştini practicanţi. E meritul bisericilor că au păstrat acest obicei (tradiţie) esenţial al lumii noastre. Căsătoria la primărie e urmată de uniunea dintre bărbat şi femeie la biserică. Doar astfel poporul acesta şi-a păstrat atât credinţa cât şi echilibrul.

E suficient să priveşti ţările UE dezvoltate economic, unde credinţa creştină e în mare suferinţă. Sunt acolo popoare prospere economic dar sărace într-ale creştinismului. Bogăţia îţi dă satisfacţii personale, creştinismul îţi oferă satisfacţii comunitare. Popoarele bogate sunt îmbătrânite. Şi-n România a apărut acest fenomen din pricină că aproape patru milioane de români activi se află în ţările bogate ale Europei. Şi, uite-aşa, lipsiţi de creştinism, cei din ţările europene prospere sunt atinşi de buiecie. Referendumul pentru definirea în Constituţie a familiei a provocat frisoane în lumea occidentală.

E drept că nu e treaba nimănui ce fac doi oameni în propriul lor dormitor. Românii sunt toleranţi şi aplică principiul de mai sus. Nu văd de ce să nu se voteze (dacă tot e referendum) pentru a fixa clar în Constituţie principiul creştin al familiei.

Pentru generaţiile ce se vor naşte în ţara asta există, astfel, şansa ca mama şi tata să facă parte din viaţa copiilor.

În rest, toleranţa faţă de alte orientări ale unor membri ai comunităţilor româneşti trebuie să existe. Şi, ca toate să fie clare, voi vota la referendum „Da“, deoarece pentru mine familia, aşa cum o înţelege majoritatea trăitoare în această ţară, vine din creştinism şi e uniunea dintre un bărbat şi o femeie! Atât!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here