EDITORIAL – E timpul să acționăm pentru a schimba cursul periculos pe care a luat-o omenirea!

185

Am scris în editorialele de până acum despre principii care funcționează cu caracter de generalitate în lumea pe care ne-am asumat-o ca generație și-n care trăim.

Nu e o lume perfectă, e, poate, cea mai complicată periodă a evoluției umanității.
Se analizează și se scrie despre extincția rasei umane. Cred că umanitatea își va găsi resursele interioare pentru a depăși și acest pericol. Dincolo de această problematică, oamenii își trăiesc, mai bine ori mai rău, zilele care le-au fost date. În Maramureș, spiritualitatea creștină a păstrat tradiția și viața în spiritul unor valori clasice. Astăzi scriu despre felul în care un eveniment păstrător de tradiție devine tradiție și produce emulație pronind din zona rurală și nu din marile orașe.

Dacă în urmă cu trei ani, în anul 2016, s-a pornit în comuna Vadu Izei (Valea Stejarului) o școală de vară numită „Moș Pupăză“, anul acesta școala a devenit punct de reper pentru tinerii care își întorc privirea către certitudinea tradițiilor locului. Au fost, în luna august, în Valea Stejarului, ateliere de cioplituri și sculptură, atelier de țesături, împletituri și cusături pe pânză și din pânză, atelier de muzici tradiționale: ceteră, zongoră, dobă, tilincă, drâmbă ș.a.m.d. Instituționalizarea acestui model de recuperare a tradițiilor s-a făcut prin Asociația Culturală de Păstrare a Tradițiilor Valea Stejarului, avându-l ca președinte pe Ioan Andrei Botiș. S-au acordat burse unor studenți performanți, asigurându-se cazarea, mesele și participarea la atelierele de lucru tradiționale. 25 de tineri de la universități din România și din state membre UE au beneficiat gratuit de această formă de pregătire în atelierele de creație populară.

Selecția lor s-a făcut în funcție de notele obținute la examenele din cadrul facultăților unde aceștia studiază. E o metodă reușită, care elimină suspiciunile, dând drumul unei selecții a valorilor în care onestitatea a fost la ea acasă. Ce se obține astfel? Dincolo de păstrarea tradiției sunt 25 de tineri care au devenit apți să promoveze aceste tradiții la ei acasă, chiar în spirit militant. Prin astfel de acțiuni, cu cheltuieli rezonabile, se ajunge la rezultate importante. E doar un exemplu pe care-l dau în acest editorial despre felul în care haosul generalizat al lumii poate fi pus în ordinea-i firească, revenind la tradiția unei lumi vechi care a funcționat mai coerent, fără să pună în pericol planeta.

Mai sunt astfel de acțiuni care cred că merită spații generoase de promovare. Acțiunea fiecăruia dintre noi, oricât de măruntă ni s-ar părea, poate duce la o acțiune comună care să aducă ordine în spiritul unei lumi vechi și coerente. Și dreptul la acțiune al nostru devine obligația de a acționa. Altfel lumea în care trăim își va urma cursul pe un drum greșit și nociv pentru comunitate.

Corin CHERECHEȘ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here