EDITORIAL – După o sută de ani!!! (FOTO)

271
În Băsești, ieri, 24 februarie 2019, a fost comemorat George Pop de Băsești, la o sută de ani de la trecerea la cele veșnice. După ce a citit Proclamația de la Alba-Iulia și a devenit președintele Marii Adunări, prin care s-a consființit voința Transilvaniei să se unească cu România, George Pop de Băsești s-a întors la conacul lui din Băsești. Avea 83 de ani. Conacul și împrejurimile Băseștiului deveniseră Mecca românismului transilvănean, care la 1 Decembrie 1918 și-a dovedit importanța și succesul. Mergând prin frig, în acele vremuri dure și stranii, de la Băsești la Alba-Iulia, George Pop de Băsești a contactat o răceală severă, cu pneumonie. În noaptea de 23 spre 24 februarie a anului 1919, a decedat, producând emoție printre transilvăneni și o ură nemăsurată în trupele lui Bela Kun, care se retrăgea din Transilvania. Înmormântarea a fost dificilă, trupele maghiare trăgând înspre cortegiul funerar. Ieri, a fost comemorat, la el acasă, George Pop de Băsești, la împlinirea Centenarului trecut de la moartea sa. (Prezentăm, în cotidianul nostru acest eveniment).
Strania coincidență face ca UDMR-ul, în aceste zile, să fi avut Congresul la Cluj-Napoca. Kelemen Hunor a fost reales președinte al acestei Uniuni care funcționează ca partid politic și care se pregătește să intre în campania electorală pentru europarlamentare. La o sută de ani de la moartea celui care provoca frisoane liderilor Regatului Maghiar, George Pop de Băsești, Kelemen Hunor și UDMR-ul stabilesc simbolurile maghiarizării din Transilvania, ca find: drapelul Ungariei și imnul Ungariei, la care se adaugă simbolurile secuimii. După Centenarul Marii Uniri, UDMR-ul lansează la propriu-i Congres și acțiuni pentru autonomie. UDMR-ul, care e aliatul de nădejde al PSD-ALDE, și care a fost aliat cu toate partidele din România apte să le ofere efectuarea unor pași mărunți către ceea ce cer la Congresul de la Cluj-Napoca. Nu analizăm cu patimă nimic. Prezentăm doar ce s-a întâmplat la o sută de ani de la moartea celui care și-a trăit lunga-i viață, luptând pentru Marea Unire.
Lăsând coincidențele la o parte, e de spus că, în Băsești, a fost comemorat Simbolul Unirii, cel care a fost George Pop de Băsești. A fost o comemorare necesară și exemplară. Deocamdată atât! Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here