EDITORIAL – După moțiunea antiDăncilă din Parlament nu urmează niciun potop

205

„I-am așteptat la negocieri, au venit o singură dată să discutăm, cum e firesc, i-am așteptat și-n ziua următoare, n-au mai apărut“, e o declarație a unui parlamentar pesedist lansată în spațiul public.

Se referă la „racolarea“ pesediștilor din Parlament pentru a vota moțiunea ce ar fi trimis în neant Guvernul Dăncilă. Poate că e o declarație improvizată, menită să bagatelizeze moțiunea Opoziției noastre politice. Oricum ar fi declarația, a fost o evidență că neputința partidelor din Opoziție de a schimba Guvernul Dăncilă (e a treia încercare!) e fără niciun dubiu. Au votat 210 parlamentari! Era nevoie de minimum 233 de voturi. Nici dacă le-ai fi transformat în „gumilastic“ cele 210 voturi nu se puteau lungi până la 233!A fost, carevasăzică, un „exercițiu democratic“ și cam atât.

Dezamăgire în rândul electoratului care a votat la europarlamentare există și va trebui „anihilată“ prin decizii politice coerente. Nu e suficient (dacă ești liberal) să spui: „Am încercat, domnule, dar n-a mers. Așa că electoratul să mai voteze: o dată cu președintele Iohannis, a doua oară cu candidații la funcțiile de primari, consilieri locali și consilieri județeni din partea PNL, USR-PLUS, PMP, ProRomânia și a treia oară tot cu cei de mai sus ca parlamentari (senatori, deputați) și apoi vom putea decide ce și cum trebuie făcut“. O astfel de butadă ar fi naivă dacă n-ar fi ridicolă. „Jocul politic“ face parte din viața politică și electoratul, votând, nu e participant la viața din Parlament.

Electoratul a votat la europarlamentare, las la o parte confuzia creată cu votul într-un loc și așteptarea rezultatelor în alt loc. Înfrângerea politică de la moțiune aparține PNL. Ca să n-o deconteze politic, partidul lui Orban va trebui să muncească în teritoriu toată vara aceasta lungă și caniculară. De câștigat e clar că au câștigat Iohannis și Dăncilă! Primul e ca și instalat la Cotroceni pentru un nou mandat. A doua e ca și aleasă președinte al PSD.

Urmează un an și șase luni de „țigăneală electoral-politică“ și de-abia apoi vocea electoratului se va putea auzi coerent în Parlamentul României. Asta dacă Opoziția de azi își va fideliza votanții și dacă aceștia vor mai merge la vot ca la europarlamentare!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here