EDITORIAL – După Covid-19 va trebui introdus în Constituție dreptul cetățenilor la apărarea stării de sănătate

86

În Italia, în primele trei luni ale anului 2020 Covid-19 a făcut 10.779 de victime. Primari ai orășelelor din Peninsulă spun că e vorba de mai multe persoane care au decedat din cauza acestui flagel al secolului 21. La foarte multe dintre persoanele decedate medicii au scris (la cauza deceseului) pneumonie interstițială, din cauză că persoanele au murit la casele lor, nefiind testate.

E o disperare crâncenă în comunitățile italiene. Covid-19 a nenorocit mii de destine. Primarii italieni văd dramele (poveștile) fiecărui mort. Sunt revoltați și îngroziți în același timp. De asemenea au oroare de statistici!

În Italia vorbim de un sistem de sănătate care era performant până la apariția noului coronavirus. Italia a trăit, în primele trei luni ale anului 2020, experiențe sinistre, apăsătoare, impresionante.

Covid-19 a intrat în istoria acestei țări (și a lumii) ca o poveste hâdă care va trebui analizată după apariția vaccinului apt să lămurească această poveste sinistră. Ce se întâmplă în România vedem, citim, auzim zilnic. Sistemul sanitar românesc e în colaps!

Revenim, însă, la statistică. Și la Italia (țara cea mai afectată de Covid-19). Între 1 ianuarie și 31 martie, anul 2017, în Italia au decedat 193.912 persoane, cu o medie zilnică de 2154 decese! În anul 2019 (aceeași perioadă) numărul morților a fost de 185.967, cu media zilnică de 2066 de decese, pentru ca în acest an, al Covid-19, tot în primele trei luni, Italia să aibă 170.000 de morți (din care 10.779 din cauza Covid-19), cu o medie de 1888 morți zilnic!

Vârsta medie a celor decedați a fost de 79,4 ani, din care 71,5% bărbați. Dintre italienii morți din cauza Covid-19 doar 1,4% n-au prezentat alte boli în afara noului coronavirus.

Statistica deceselor din cauza Covid-19 arată că 13,2% aveau și boli cardio-vasculare, 9,2% sufereau de diabet, 8,4% aveau hipertensiune arterială, 8% sufereau de boli respiratorii cronice și 7,6% de cancere în diferite faze!

Asta arată statistica legată de decesele primelor trei luni de zile ale anului 2020 în Italia. Ceea ce arată realitatea la zi în Italia ține de instalarea haosului în sistemul sanitar și de spaima pe care italienii o trăiesc stând în case, pe principiul distanțării sociale, luându-și informațiile din mass-media. De asemenea, pierderea încrederii într-un sistem sanitar performant s-a produs parcă peste noapte.

Analizele legate de acești factori (mass-media, guvern, sistem de sănătate și distanțare socială) se va putea face doar după ce molima va fi eradicată. Cu toate astea, cred că se poate avansa repede o propunere care să ducă la un referendum (chiar european) care să stipuleze că Statul are datoria să apere sănătatea cetățenilor lui la nivelul Constituției fiecărei țări!

O astfel de prevedere constituțională va oferi mijloacele necesare atât guvernelor cât și cetățeanului în raport cu dreptul său la sănatate pe care sistemul sanitar trebuie să-l asigure conform Constituției.

Și-n România e nevoie de o astfel de prevedere pentru ca-n viitor raportul sistem de sănatate-medic-cetățean să ofere siguranța cetățeanului că nu rămâne niciodată în voia sorții.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here