EDITORIAL – Duminică, alegeri pentru Parlamentul European

185

Bătălia electorală se termină în 26 mai! Noii europarlamentari votați vor da o imagine a vieții politice pentru următorii ani. Popularii și socialiștii se pare că primesc în PE un suflu dur al „naționaliștilor” veniți din țările de primă mărime ale UE și al extremiștilor adunați tot de pe acolo.

Câte procente din PE vor reprezenta „noii veniți și votați” reprezintă noi orientări de sorginte politică, o nouă așezare a „valorilor europene”, de fapt o debandadă ideologică la care multe milioane de europeni reacționează negativ, votând „partidele de extremă” ori „naționalismul dublat de populism”. Partidele „funcționărești” care se află și azi la conducerea UE prind a se zdruncina din temelie. La pândă stau alte tipuri de gândire politică ce pot face oricând pași pentru a neantiza o construcție politică politico-economică precum Uniunea Europeană.

Atât popularii europeni, cât și socialiștii, vor trebui să facă analize serioase postelectorale și să vadă unde s-au produs fracturile în electoratele țărilor lor și cum de au apărut în peisajul politic al UE vechile fantome ale trecutului, desprinse din anii ’30 ori ’40 ai secolului trecut. Analizele le vor face țările dezvoltate din UE. Ce se va întâmpla după aceste alegeri (după rezultatul lor) în România ține de mersul politic al acestei țări. Legătura politicienilor de vârf din UE cu popoarele din țările lor stă să se rupă, politica nu se face din birouri, nu e funcțională. Dacă o faci în felul acesta oamenii nu te mai votează.

Oricât de computerizată e societatea umană a prezentului, politica se face cu oameni și pentru oameni, nu cu roboți, pentru roboți. Alegerile europarlamentare devin astfel nu doar niște rezultate bune de pus în statistici ci un examen pe care politicienii Europei trebuie să-l treacă.

Și-n România, aceste alegeri au o importanță mult peste ceva ce reprezintau acum cinci sau zece ani! Românii ar trebui să meargă în număr mare la vot. În 26 mai, alegerile europarlamentare sunt și despre România și viitorul ei politic!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here