EDITORIAL – Dreapta politică a câștigat alegerile europarlamentare

246

În România, casele de sondare au dat chix! Din nou! Covârșitoare prezența la vot. Neașteptată. Partidele politice de la Putere au clacat incredibil. PSD are probleme să-și găsească locul pe scena politică.

Scorul de douăzecișiceva la sută (nu e gata numărătoarea votului) arată un partid perdant până și-n fața propriilor susținători. E un eșec de pomină construit din gafe și limbaj politic defectuos. E un scor născut din acea Ordonanță 13 și din reprimarea manifestanților diasporeni din 10 august. Acțiune fără precedent în România postceaușistă! E un scor născut din sfidarea Uniunii Europene și din gestionarea partidului de către un grup rupt de realitatea românească a ultimilor trei ani! Analizele trebuie să le facă PSD-ul și răspunsurile trebuie să le dea liderii înspre masa pesedistă de votanți. Măsurile în PSD trebuie luate urgent altfel partidul acesta debusolat postelectoral va merge pe tobogan în continuare.

Câștigătorii acestor alegeri sunt PNL și USR – PLUS! Înspre ei s-a îndreptat votul popular. Cele două partide au fost „încărcate“ de electoratul generației care are azi între 45 și 64 de ani și care la revoluția din ’89 era alcătuită din tineri și de generația tinerilor de azi! E o „încărcătură“ de speranță și emoție pe care cele două partide politice n-au dreptul s-o dezamăgească. Pro România a rupt din trupul PSD-ist procente bune de funcționat în Parlamentul European. PMP a supraviețuit politic, Băsescu devenind europarlamentar. Acest partid a declarat că sprijină „cu arme și bagaje“ câștigătorii alegerilor europarlamentare. Scorul PMP în Maramureș arată că partidul acesta are o organizație puternică „fruntașă“ (am forțat termenul) printre organizațiile de partid din județe. Tragedie electorală e la ALDE! În percepția publică se prăbușesc lideri politici la Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Peste toate astea și multe altele, alegerile din 26 mai ne arată un președinte al țării remontat, încărcat de legitimitate moral-politică. Șapte milioane de români au răspuns la chemarea la referendum pe care a lansat-o Klaus Werner Iohannis! Oricât s-a încercat „golirea de atribuții“ a demnității de președinte al României, electoratul pune lucrurile în matca lor! Pe plan european, România a votat mai coerent (mult mai coerent) pro Europa, pro Uniunea Europeană! În următorul an și jumătate mai sunt trei runde electorale. E de văzut cât de repede se va redresa PSD-ul, dacă se va redresa! E de văzut ce strategii vor aplica partidele de dreapta care au câștigat alagerile auroparlamentare dar n-au câștigat puterea politică în România! Sunt multe necunoscute în viața politică din România următoarelor luni de zile! După votul din 26 mai e o certitudine: democrația a câștigat și Klaus Werner Iohannis e președintele de la care se așteaptă multe! Românii au votat, mingea e în terenul politicienilor care nu mai au dreptul să-i dezamăgească pe români și nici să pună țara în situații politice penibile!

P.S. Rezultatele la referendumul pentru legile Justiției, convocat de președintele României, Klaus Werner Iohannis, arată că peste 80% dintre românii care au votat la ambele întrebări au pus ștampila pe „Da“, circa 13% pe „Nu“ și circa 5% dintre voturi sunt anulate!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here