EDITORIAL – Două secvențe de viață și de istorie în Baia-Sprie

199

1.Vineri, la Primăria Baia-Sprie a fost ședință cu șefii de compartimente. S-a dezbătut și s-a fixat bugetul pentru fiecare activitate în parte, lăsându-se și o marjă de timp până la o eventuală redistribuire.

Primarul Alin Sebastian Bîrda a stat la „sfat” cu cei care coordonează compartimentele de dezvoltare din oraș. Tânărul primar e om al locului. Când strămoșii lui s-au stabilit în oraș, primari erau cetățenii înstăriți ai Băii-Sprii, cei care deciseseră ca românilor veniți în Baia-Sprie să nu li se vândă pământ ori case. Pentru românii acelei perioade era dificil să poată locui în orașul minier care pe deasupra era și regal. „În anul 1718 a venit în oraș, cu familia, Stefanus Bîrda”, un iobag din comuna Șurdești. Au trecut de atunci 300 de ani, de când familia aceasta trăiește în Baia-Sprie. De la Stefanus Bîrda până la Alin Sebastian Bîrda calea a fost lungă. Trei secole au trecut de la primul Bîrda până când Bîrda de azi a ajuns primar și ocupă biroul unde altădată omologu-i de acum trei secole l-a acceptat în oraș pe strămoșul actualului primar. „Dincolo de orice „contondență”, istoria e spectaculoasă!” mi-am spus, privindu-l pe actualul primar liberal cum s-a așezat gospodărește la cârma orașului.

2.În Baia-Sprie (Felsobanya) a funcționat, din anul 1896 și până-n anul 1918, ziarul local al băiesprienilor, „Felsobanyai Hirlap”. Aflăm din cuprinsul acestuia că-n oraș se organizau „concerte” și cu scopul de strângere de fonduri pentru a ajuta persoanele aflate în nevoi. Participau la acestea cetățenii orașului și vilegiaturiștii aflați la odihnă în orașul cu veleități de stațiune turistică.

La un astfel de concert, suma strânsă a fost donată persoanelor afectate de cutremurul din Kecskemet. „Felsobanyai Hirlap” scrie că la spectacolul concert al Băii-Sprii au cântat Jekly Iren, o virtuoasă a chitarei, Szmik Ilonka, Nyisztor Erszike și Hanzulovits Ilonka, la pian ș.a.m.d. Artiștii încântând publicul doritor de concerte și serate muzicale în Baia-Sprie. Tot „Felsobanyai Hirlap” obișnuia să anunțe sosirea în concediile de vară a băiesprienilor plecați la studii sau care munceau în alte localități. Aflăm astfel că Papp Joszef era student la Budapesta, Wagner Sandor era învățător în Losoncarol, Nyistor Erszike era educatoare în Drugethazarol, Csoth Zsigmond era funcționar de poștă în Debrețin, Nyisztor Albert era notar la judecătoria de plasă din Berettyoujfalubal, urmând într-o înșiruire lungă alți notari, ori învățători, ori studenți băiesprieni răspândiți în orașe de pe tot cuprinsul Regatului Maghiar.

Toți veneau acasă în vacanțele de vară ori în timpul concediilor. „Felsobanyai Hirlap”, ziarul orașului Baia-Sprie, le consemna sosirea. Un ziar de informații cu caracter comunitar atins de patina vremii, ziarul Băii-Sprii din perioada 1896-1918 e de interes covârșitor pentru comunitatea de azi a orașului, condusă de urmașul acelui iobag din Șurdești, Stefanus Bîrda, care s-a stabilit cu familia-i în anul 1718 în Baia-Sprie. Privindu-l pe Alin Sebastian Bîrda, primarul de azi al orașului, în timpul ședinței de vineri de la Primărie, mi-am spus că istoria orașului e spectaculoasă, ca și istoria familiilor acestuia. În trei secole, familia Bîrda, pornită de la statutul de iobag în oraș, a ajuns la cea mai înaltă demnitate orășenească și anume aceea de primar.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here