EDITORIAL – Doamnele oraşului/azi: Daniela Sitar-Tăut şi Colocviile Internaţionale de la „Lucaciu“

891

Profesoară de limba şi literatura română, Daniela Sitar – Tăut este un nume cu greutate în critica literară din România. Mai nou, după ce a fost conferenţiar de limba şi literatura română la Universitatea Comenius din Bratislava, Daniela a devenit un ambasador al literaturii noastre în Slovacia. Mai e polemistă şi redactor la „Nord Literar“ şi profesoară la Colegiul „Vasile Lucaciu“ din Baia Mare. Coordonează şi o revistă cu profil unic în cultura naţională: „Polemici“.

În luna iunie a.c., Daniela Sitar – Tăut organizează cu „lucaciştii“ Colocviile Internaţionale de la Baia Mare. Despre ce e vorba şi cum se vor derula aceste colocvii ne explică într-un apel remis cotidianului „Glasul Maramureşului“, pe care-l redăm mai jos:
„Dragi colegi scriitori, editori, istorici, profesori de ieri şi de azi, mă adresez vouă, aruncându-vă mânuşa sau întinzând mâna… luaţi-o cum vreţi/înţelegeţi. La începutul lunii iunie organizez nişte Colocvii Internaţionale dedicate Memorialisticii Marii Uniri, literaturii închisorilor, diasporei şi dizidenţei cu lucrări în limbile română, franceză, engleză, germană, spaniolă.

Mi-au trimis materiale eseistice, de creaţie sau plastice peste 300 de copii din ţară şi din străinătate.O lecţie de istorie, de aducere aminte, dar şi de viaţă. Munca la acest concurs le e răsplătită prin cărţi şi diplome care, deocamdată, nu sunt suficiente… Aşadar, cei care doresc să îmi trimită exemplare din creaţiile lor (aspect ce implică, desigur, popularizarea donatorului ) sunt rugaţi să o facă fie contactându-mă personal, fie lăsându-mi volumele la secretariatul Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu“ din Baia Mare. Cu plecăciuni optimiste, Daniela Sitar-Tăut.“

P.S. Astăzi n-am fost misogin! Am scris despre o doamnă a oraşului şi faptele ei demne de prezentat în paginile cotidianului „Glasul Maramureşului“. Adaug că vom fi prezenţi la Colocviile Internaţionale, unde tineri din mai multe ţări au lucrări despre Memorialistica Marii Uniri! Doar e anul Centenarului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here