EDITORIAL – Dezbatere și populism pe tema pensiilor speciale

223

Peste 85% dintre români nu sunt de acord ca unii concetățeni de-ai lor să aibă pensii speciale.

În societatea românească, la treizeci de ani de la evenimentele din decembrie 1989, majoritatea românilor au cantități de urăîmpotriva celor care au pensii fără contributivitate. E semn că majoritatea românilor o duc rău. Dintre aceștia o parte sunt pensionari care o duc mult mai greu decât cei care muncesc. Și de aici se naște disputa împotriva pensiilor speciale. Pensii care sunt îndestulătoare pentru cei care le primesc. 74.000 de lei pe lună e cea mai consistentă pensie specială. Mai e și „chichița” legată de faptul că românii cu pensii speciale la 45-50 de ani intră-n pensie. În timp ce românii care se spetesc muncind pentru salarii mici și pensii și mai mici ajung în pensie (dacă mai ajung) la 65 de ani.

Cu o pensie specială obținută la 45 de ani e evident că mai poți munci în altă parte vreo 20 de ani și obții și-un salariu onorabil. Adaugi la pensia specială și salariul onorabil și poți călători, poți vedea lumea, poți petrece ș.a.m.d..

La 65 de ani, odată ajuns la pensie, românul de-abia-și duce zilele și de-abia-și târăște trupul din piață până la spital și din apartamentul de la bloc până-n curtea blocului.

Sunt două Românii: cea a pensiilor speciale și cea a pensiilor de mizerie. De aici și cantitatea de ură cu care românii (mulți și simpli) urăsc pensiile speciale.

E bine că nu-i urăsc pe cei care le încasează. Românii urăsc Statul, Guvernul, partidele politice care au perpetuat o astfel de anomalie.

Și dacă majoritatea românilor sunt împotriva pensiilor speciale, era firesc ca PSD-ul să le declare apte pentru a fi desființate, că PSD-ul e partid social-democrat, e partidul celor mulți și simpli care muncesc spetindu-se! Nu-i așa?! Ba-i așa!

Și-n acest context, și pe bună dreptate, PSD-ul l-a abilitat pe vicepreședintele național-regional al acestui partid, pe maramureșeanul Gabriel Zetea, să spună că PSD-ul nu e de acord cu pensiile speciale. Și maramureșeanul, președinte de partid în județ, președinte al CJ Maramureș, a spus (cităm aproximativ): „Partidul Social Democrat nu e de acord cu pensiile speciale, în afara celor ale militarilor, și e dispus să susțină proiectul de anulare, desființare a acestora care va fi coerent, propus de oricare dintre partidele politice din România”!

Poate că e greu să ne întrebăm cine o fi înființat pensiile astea speciale!!! Care trebuie, zice vicepreședintele PSD, Gabriel Zetea, desființate! Nu e greu deloc.

Social-democrații au o contribuție politică majoră la apariția pensiilor speciale. Gabriel Zetea și alți pesediști cu acest tip de discurs parcă sunt părinții supărați ai propriului copil, numit Pensia Specială. Vorba neaoșă sună cam așa: „Eu te-am făcut, eu te omor!”. Discursul politic, însă, nu permite atâta directețe și neaoșism.

Să încheiem într-o cheie plină de savoare. PSD-ul putea constata că s-a greșit cu pensiile speciale și ruga colegii din Parlament ca să găsească un remediu. Numai că populismul politic omoară discursul real și dorința de a repara gafe născute din politica românească.

Populism e atunci când lumea e revoltată de pensiile speciale și inventatorii acestor pensii ies cu discursuri sforăitoare pentru desființarea lor.

Din multe astfel de exemple se vede că au trecut 30 de ani de când PCR și Nicolae Ceaușescu au fost neantizați de națiune și de atunci țara bate pasul pe loc!

Cu sau fără pensii speciale!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here