EDITORIAL – Dezbatere, monolog și tardivitatea lui

379

Suntem de aproape 13 ani în UE. Doi ani mai târziu, criza economică avea să scuture și pomul uscat numit România! Poamele erau puține și erau ale celor care de la data aderării (decembrie 2007) trebuiau să le dețină și mai departe!

Românului îi place ca locuința în care își duce viața de zi cu zi să fie proprietatea lui și a familiei, nu are bani pentru chirii deoarece ele sunt scumpe. O rată bancară lunară în cazul creditului obținut pentru achiziția acelui apartament este egal cu costul unei chirii, dar după douăzeci și ceva de ani rămâi proprietar, cu costuri mari. La fel ca și chiria sau rata bancară, ele reprezintă o cheltuială de minim 20% a unei familii cu o retribuție consistentă!

Creditul în România este scump. Avem o dobândă la creditele de investiții foarte mare, situată undeva între 4,5 și9%. Comparând aceste dobânzi la câteva țări din UE cum ar fi Italia, Germania, Anglia, unde aceste dobânzi sunt situate între 0,5 și maxim 2%, observăm că România nu este în rândul țărilor europene dezvoltate. Și asta odată cu privatizarea băncilor românești.

Nu poți avea o economie de piață sustenabilă (și mă refer aici la capitalul autohton românesc) când ai o așa încărcătură pe banii împrumutați, acel procent de 6-7% reprezintă însuși profitul unei societăți comerciale la închiderea anului financiar și, în cazul cel mai bun, rămâi pe zero. Aici este cheia prosperității și dezvoltării în România, creditul ieftin și posibilitatea achiziționării acestuia și de persoane fizice și juridice.

De-a lungul campaniilor electorale (că sunt prezidențiale, parlamentare sau europarlamentare) nu am văzut niciun politician atingând această temă de campanie. Îmi pun întrebarea „De ce politicienii de vârf sunt atât de neinteresați de acest subiect care reprezintă însăși o problemă de securitate națională?”. România chiar este o țară de mâna a treia la nivel european? Suntem chiar așa de proaspeți ieșiți din grote și prostălăi? Chiar funcționăm după emblematica zicală a românului slabist, depresiv, analfabet și lipsit de cultură și stăpânit de indecizie „Capul plecat sabia nu-l taie”?

Românul care are curaj și nu mai are încotro ia drumul pribegiei în alte țări, unde va fi tratat și plătit ca un cetățean aparținând lumii a treia (așa cum Băsescu se exprima pe vremea când încă era președinte). Chiar și așa, acei oameni vin, se întorc acasă cu o căciulă de bani, să-și cumpere propriile lor locuințe!

Ne agățăm cu disperare de clasa politică să ne mai dea un leu sau doi dar nu ne impunem ca cetățeni ai acestei țări europene pentru a avea privilegii la fel ca cetățenii țărilor date exemple mai sus!

S-au cățărat în funcțiile cele mai înalte ale statului personaje care nu sunt altceva decât avocați ai multifuncționalelor, ai puterilor occidentale și procurori ai acuzării propriului popor! De câtă toleranță, slabism și lașitate mai putem da dovadă!

Întrebare: Care este formula ariei cercului? Răspuns: Raza la pătrat. Mai trebuia să pună un pi sau pi-pi pe voi, impostori și analfabeți funcționali ce sunteți!

Voi merge la vot și voi face pi-pi!

 

Corin CHERECHEȘ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here