EDITORIAL – Despre politicieni și politică în Maramureșul anului 2020

286

Președintele PNL Maramureș este și în acest an Ionel Bogdan.
Acesta spune că a câștigat alegerile europarlamentare și cele prezidențiale (anul 2019) ajungând în ultimele zile din anul ce a trecut secretar de stat la cabinetul Primului Ministru. Uite un tânăr care are ce spune! Sigur că, în Maramureș, a câștigat alegerile prezindențiale și cele europarlamentare deoarece Ionel Bogdan este președintele PNL în acest județ. De acum, acest politician va trebui să se împartă între filiala maramureșeană a PNL și cabinetul premierului. E un pariu pe care și-l asumă având în vedere tinerețea-i. Habar n-am dacă-l va și câștiga. Să nu cârcotim însă când un tânăr liberal se înhamă la o astfel de muncă. Tinerii sunt necesari și-n politica din Maramureș. Schimbul de generații ar trebui să se facă în toate partidele din județ. Cei uzați politic (ca să fiu elegant) trebuie să facă vreo câțiva pași buni în spate!

Și cum nimic nu-i definitv pe terenul alunecos al vieții politice maramureșene, e de așteptat ca schimbări majore să aibă loc și-n PSD. Partidul social-democraților a pierdut și la europarlamentale și la prezidențiale. Gabriel Valer Zetea n-a ieșit pe piața media să spună că el a pierdut atât alegerile europarlamentare cât și cele prezidențiale. Să revenim la Ionel Bogdan. Acesta zice cu imberba tinerețe că el le-a câștigat, când de fapt, victoria aparține PNL-ului național și președintelui Klaus Iohannis.

Facem o altă revenire în text la PSD Maramureș. Ziceam că sunt necesare schimbări majore! Nu de oameni neaparat e nevoie să fie schimbați, ci de abordări, de mesaje politice, de strategii. După ce s-au pierdut alegerile, în loc de bucurie a apărut în PSD moliciunea suspectă a limbajului. După ce nu mai ești la putere ar trebui să te bucuri, poți reseta partidul, poți deveni contondent cu aversarul politic, poți să-l ataci pe tânărul liberal care a ajuns… secretar de stat.

Ce reprezintă un secretar de stat, Gabriel Valer Zetea ar trebui să știe. Când era la putere a trimis și el la București tineri care au ajuns secretari de stat. Având experiență politică Zetea nu s-a trimis el, pe el! Cred că social democrații trebuie să se scuture de hainele puterii politice pierdute. Să-l uite pe nocivul Liviu Dragnea și pe nefericita Viorica Dăncilă, și să pună în practică o social democrație europeană. Pentru Gabriel Zetea e obligatoriu să devină imun la toți cei de prin alte partide sau din propriu-i partid, care-i cântă Prohodul atât lui cât și social democraților. Să nu uite președintele PSD MM că partidul lui nu duce lipsă de tineri inteligenți și asta e foarte bine!

Revenim la PNL MM. Partid care, mai are de numit câțiva secretari de stat care vor șubrezi organizația politică liberal maramureșeană. Păi dacă-i va numi frontul de muncă al PSD-ului se lărgește considerabil. Cât privește victoriile politice ale PNL MM sunt minore. PSD-ul a avut miniștri plini plecați din Maramureș la București: Liviu Marian Pop, Gheorghe Șimon sau Sorina Pintea.

Următoarele alegeri se apropie și sunt extrem de importante pentru viitorul politic al partidelor din județ.

Ar mai fi de scris despre USR-ul care are drumul lui într-ale politicii, drum care nu seamănă în Maramureș cu al altor partide.

PMP-ul e un partid puternic în județ. Lucian Morar președinte al acestuia a pus prefect și are un secretar de stat, Florin Creț, la Ministerul Dezvoltării (minister vital pentru comunele și orășelele din județ) PMP-ul din Maramureș a scos maximul de profit politic, pe care, îl poate ultiliza și în 2020. Atenție, însă, legitimarea acestuia trebuie să aibă loc în alegerile generale din noiembrie a.c.

Despre UDMR, PRO ROMÂNIA, etc., nu e de spus mare lucru. Poate că aceste partide TAC și FAC, fără ca noi să fi ajuns în stadiu să le putem pricepe ori înțelege mutările câte sunt pe scena vieții politice din județ!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here