EDITORIAL – Deschideți cimitirele!

100

Peste o săptămână, cetățenii români recapătă o parte din libertățile individuale. Concluzia e una singură: după parcurgerea a două luni de “stare de urgență”, națiunea a respectat aproape cu sfințenie solicitările președintelui României.

A fost o perioadă dificilă pentru o generație care nu s-a mai întâlnit cu războaie ori molime și brusc (într-o bună zi) a trebuit să se supună “ordonanțelor militare”. Corpul social s-a maturizat peste noapte și a răspuns pozitiv cerințelor. A fost Marea Sărbătoare a Sfintelor Paște și Sărbătoarea Muncii (1-3 mai), când s-a păstrat distanțarea socială.

Pandemia cu Covid-19 a fost gestionată foarte bine, având în vedere sistemul sanitar lamentabil pe care-l avem de 30 de ani în România. A fost marele handicap (și este) deoarece lucrurile în ATI au trebuit împărțite între cei cu Covid-19 (cazuri grave) și cei care suferă de alte boli, în diverse faze, care aveau nevoie de ATI. Această situație putea fi dramatică. Totuși, până azi lucrurile au decurs bine!

Au fost și cerințe apăsătoare (mai neliniștitoare chiar decât pandemia) privind închiderea bisericilor și a cimitirelor. Ierarhii cultelor religioase solicită redeschiderea bisericilor! Solicită stabilirea unor măsuri de distanțare socială ori efectuarea slujbelor religioase în aer liber. E de văzut ce vor decide autoritățile.

Problema care trebuie, cred, rezolvată ține de cimitire. Mergând pe „firul roșu” al vieții în România constatăm că închiderea cimitirelor devine apăsătoare datorită străvechiului cult al morților de care oricare autoritate mireană din România ar trebui să țină seama.

Familiile de români sunt alcătuite din exponenții vieții de azi și de legătura cu cei morți, care se află în cimitire, pe care familiile contemporaneității îi înconjoară cu dragoste.

E o legătură între prezent și trecut, e o legătură între pământul acestei țări și viața de azi din România. E o legătură între rădăcinile arborelui care alimentează cu sevă tulpina și coroana copacului!

Cred că trecând pe lângă cimitire închise, aflați în imposibilitatea de a nu putea trece pe la mormintele bătrânilor, e frustrant pentru oricare dintre familiile de români.

Cred că legătura aceasta trebuie restabilită de către autoritățile mirene de azi. Cred că unitatea acestei națiuni ține și de cimitirele deschise și nu închise. Pandemie sau nu, morții nu trebuie rupți de cei vii.

Așa e în România. Habar n-am cum e în alte țări ale Europei. Și e bine că e așa dacă vrem să avem unitate, spirit național cu care să ne integrăm în Europa.

Autoritățile din România (guvernul Orban) trebuie să cântărească bine și să găsească metodele prin care românii să aibă acces în cimitirele în care li se odihnesc strămoșii.

În acest sens (și nu în altul) trebuie interpretat apelul din titlul acestui text!

Marian ILEA      

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here