EDITORIAL – Democrația, luată în serios de către electorat

281

Scriu acest text în ziua votului! La ora 13.00! Lumea votează în România! Am votat la ora 8 și 40 de minute! Bătea vântul în secțiile 117 și 118 din Baia-Sprie. La intrarea în secție, o doamnă m-a întrebat: “la europarlamentare și la referendum?”.

Am aprobat-o, am dat buletinul altei doamne, am primit cele “două întrebări” ale referendumului și buletinul de vot pentru europarlamentare, ștampila și am intrat în cabina de vot. Am pus ștampila în trei locuri, pe trei buletine, am revenit în secția de votare, am introdus buletinele de vot în cele trei urne, respectând principiul: “fiecărei urne, buletinul de vot care i se potrivește”! Am răsuflat ușurat. Pentru ziua de ieri a fost o bătălie câștigată în raport cu regulile democrației. Și cum nu era vorba de război, am salutat politicos și mi-am văzut de drum.

Așa a fost la vot! Ieri! Urmăresc de patru ceasuri cum se desfășoară procesul de votare. Care-i prezența la vot. Până la ora 13.00, totul decurge neașteptat de bine. Românii votează în plină democrație! Diaspora e pe baricadele votului! Ce va fi la ora 21.00 vom vedea! Textul acesta este optimist. E ora 13.00, duminică, 26 mai 2019. Rezultatul final îl vom discuta mâine! Azi am scris cu optimism, în așteptarea rezultatelor votării.

Vom reveni cu o analiză! Mai bine să analizezi la rece și obiectiv un proces al votării fără speculații entuziaste sau cu ură nedisimulată.

Oricum, România zâmbește aprobator către toți cei care, votând pentru țară, au votat pentru: ei, familiile și comunitățile lor!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here