EDITORIAL – De la moțiunea pentru căderea guvernului la prestația lui Iohannis

273

Oamenii politici nu se dezmint, în orice conjunctură nouă se adaptează. Dacă până mai ieri (mai exact, 26 mai a.c.) orice spunea Opoziția politică era întâmpinat, în Parlament, cu huiduielile Puterii, azi în sânul acesteia e tăcere.

PNL-ul, prin ai lui reprezentanți, face „radiografii parlamentare“ ale dezastrului economic pe care-l trăiesc românii. Nu se mai taie microfonul, nu se mai aude vocea cunoscutului Iordache „Altă întrebare“: „Vă rog să încheiați, mai aveți un minut“! S-a câștigat (ca să zic așa) dreptul la cuvânt și la exprimarea lui. Moțiunea de cenzură e în plină dezbatere. Căderea Guvernului Dăncilă depinde de negocierile pe care Opoziția le are cu pesediștii din Parlament. Principiul utilizat (sau metoda) e „om la om“ sau „partid de opoziție la reprezentant al PSD-ALDE“. Timpul nu mai are răbdare!

În Parlament, însă, raportul dintre Putere și Opoziție e neschimbat. Majoritatea aparține celor din alianța PSD-ALDE. Dacă moțiunea va eșua, ne vom afla în situația penibilă de a relegitima Guvernul Dăncilă și-n același timp de a-i oferi acestei doamne suport în competiția pe care o va avea (în 28 iunie) pentru a deveni președinte ales de congres al PSD. Dacă această doamnă va fi și președinte PSD și premier, Partidul Social-Democrat va intra în era Dăncilă.

Jocurile se fac. Șansele de reușită în demersul de cădere a guvernului există! Numai că PSD-ALDE, după pierderea alegerilor europarlamentare, a primit din partea Opoziției suficiente „guri de oxigen“ pentru ca partidul lui Iliescu să-și revină! Despre ALDE (partid aflat parcă în disoluție) ce să mai scriu, e timorat cu un lider ca Tăriceanu, care a uitat rapid că în urmă cu două săptămâni jumate se vedea viitorul președinte al României.

E drept că Iohannis critică Puterea și guvernarea și că deplânge situația românilor. Numai că… nu e suficient ceea ce face președintele României, care e mandatat de români (începând cu 26 mai a.c.) să iasă la bătaie în folosul țării! Deocamdată, însă, Iohannis luptă strict pentru cel de-al doilea mandat de președinte și o face foarte bine!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here