EDITORIAL – De la decența mesajelor electorale la prezența românilor la urnele de vot

72

Organizarea elegerilor locale raportată la numărul zilnic de români infectați cu Covid-19 “nu se află în pericol”, spune premierul României, Ludovic Orban. Bun! Am spus premierul României, puteam scrie premierul guvernului României, dar în niciun caz premierul guvernului PNL. Uzual, termenul de guvern PNL se folosește doar când sunt conotații electorale, doar când sunt rezultate, programe de viitor pozitive! Un guvern PNL poate aduce un profit electoral partidului care a dat guvernul.

Când vine vorba de Covid-19, guvernul PNL devine guvernul României. Niciun partid politic din țară nu-și poate asuma (de unul singur) gestionarea (catastrofală a pandemiei) situației sanitare pe care o trăiesc românii de o jumătate de an.

În ultimele șase luni, Covid-19 se află pe buzele tuturor. Mătrășirea drepturilor omului în numele pandemiei a fost tolerată (inclusiv de partide politice), deși e impardonabilă.

De fapt, asistăm la apusul unei civilizații hipertehnicizate care a creat țări supradezvoltate și țări de mâna a doua cărora li se adaugă țări ale pauperității (numite cândva bananiere!). Diferențele acestea între state su dus la diferențe uriașe între oameni, adevărate prăpăstii despart viața unui om ce-și duce traiul cu 5-10 dolari pe lună (!) în raport cu un altul care trăiește cu zece mii de dolari în aceeași lună.

S-au investit zeci de mii de miliarde de dolari în tehnologii medicale care au prelungit viața fiecărui beneficiar al serviciilor sanitare hipercivilizate. A apărut omul (comuniștii foloseau termenul de omul nou care va trăi în epoca de aur a orânduirii comuniste) tot „nou” care și-a umplut anii mulți ai vieții cu muncă și concedii sofisticate. Totul a ținut două generații, până când un coronavirus dintr-o peșteră (din China) plină cu mii și mii de lilieci a ieșit la „bătaie”.

Toate zecile de mii de miliarde investite în sistemele sanitare performante s-au dovedit egale cu zero în fața acestei noi boli (adevărată provocare pentru hipercivilizație)! După mai bine de jumătate de an, e de spus că: n-a apărut un tratament coerent, că vaccinul e departe (doar Rusia e pe cale să-l dea pe piață), că s-a murit din pricina Covid-19 în întreaga lume și că investițiile în hipersofisticatele sisteme sanitare ale lumii civilizate au fost egale cu zero!

E un semnal de alarmă doar dacă ne gândim că va mai dura vreo doi ani de zile până când populația planetei va fi imunizată (citat din Bill Gates).

Prin comparația pe care o avem la îndemână, putem spune că s-a gestionat acum un secol gripa spaniolă. Atunci au fost trei valuri, au murit milioane de oameni și în doi ani și ceva boala a dispărut.

Azi ne confruntăm cu un virus despre care s-au făcut supoziții de tipul „vara va fi mai bine, toamna va fi în regulă și iarna va veni al doilea val”. Nimic n-a stat și nu stă în picioare raportat la „datul cu presupusul” al celor care ar trebui să știe mai multe decât pălmașul de rând. Nu știu!

E vorba de un eșec uriaș al sistemului sanitar mondial. E vorba de o aiureală (de fapt mai multe) perpetuată de OMS, condusă de un ins fost de extremă stânga într-un guvern al unei țări paupere.

S-a reușit în aceste luni să se împrăștie în unanimitate, pe lângă Covid-19, și multiple forme de stres.

În acest peisaj dezolant pe care-l trăim, premierul României (al guvernului României) ne spune că rata zilnică de infectați cu Covid-19 e suportabilă pentru ca alegerile locale să se desfășoare. Păi, problema e câți oameni vor fi la supravegherea votului, prin câte mâini vor trece ștampilele, câte sute de votanți vor intra într-o cabină de vot. Și… câți dintre cei care vor vota vor fi asimptomatici fără ca măcar să aibă habar. Nu știe nimeni!

Votul are doza lui de risc în acest an. Dacă, însă, dorim sistem democratic cu partide politice bazate pe ideologii, cu oameni politici pe care ni-i dorim în fruntea bucatelor, votul e singura condiție obligatorie prin care putem continua procesul lent de reconstrucție a României.

Care va fi prezența la vot în astfel de condiții? Mult mai mică decât dacă s-ar fi votat fără amenințarea Covid-19. România care votează într-un singur tur de scrutin (măcar atât) a luat exemplul Franței, care a eșuat electoral cu Covid-19, aflat la început de pandemie. E de observat un singur lucru: nu se merge electoral pe mesaje agresive ci pe decență! De la decență la prezența la urne calea e lungă și va dura încă o lună și două săptămâni!

Marian ILEA   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here