EDITORIAL – De la ciumă la Covid-19

60

Naivii (foarte mulți!) cred că a dat năpasta peste ei din senin, cred că acest Covid-19 e pedeapsa divină pentru păcatele pe care omenirea le-a comis în ultimii zeci de ani.

Naivii stau în izolare voluntară, închiși prin case ori apartamente de bloc și se roagă pentru ca încercarea la care-i supune Divinitatea să se încheie cu Iertarea pentru ca ei să meargă mai departe!

Astfel de cetățeni există și în SUA și în Franta, Spania, Italia și evident în România.

Pe lângă aceștia mai sunt (nu tare mulți) oameni care-și pun întrebări! Oameni care e suficient să se uite în spate (începând cu jumătea sec. XIV) pentru a desluși că în spatele unor orori precum ciumele altor vremuri ce au decimat de fiecare dată către o jumătate de Europă, ori în spatele gripei spaniole s-au aflat așa-zișii Tăcuți ai omenirii cu intenții economice!

Tot ce trăiesc și vor trăi naivii va fi folosit (a fost folosit!) de către economiile țăriilor dezvoltate care nasc noi lideri, noi clase economice prospere, pe cadavrele fostelor economii aproape de frunte ale Europei.

Prima bombă bacteriologică folosită în bătălii economice ale Evului Mediu a fost aruncarea cadavrelor ciumaților în cetățile adversarilor.

Raportul între pedeapsa divină și lumea care-și gândea pașii pentru dezvoltarea economică a existat și în Evul Mediu și există și în sec. XXI.

Naivii Evului Mediu au pierit în proporție de 50%, rămânând suficenți cei care s-au pus în slujba noilor stăpâni.

La fel s-a întâmplat la începutul sec. XX cu gripa spaniolă declanșată imediat după Primul Război Mondial.

Au murit 100 de milioane de oameni după ce alte zeci de milioane muriseră în război. Gripa spaniolă a marcat apusul monarhiilor și nașterea economiei naționale în spirit capitalist.

Astăzi asistăm la o altă manevră (relativ post-modernă) pe care îmbuibații lumii o fac pentru propria lor bunăstare. Naivii au rămas covărșitori de numeroși. Ei ascultă sfaturile îmbuibaților lumii. Miliarde de oameni stau în case. Covid-19 a devenit un simbol al molimelor ce-și continuă cariera de secole bune.

Există un punct comun al acestora: toate au pornit din Asia! De această dată se află în căutarea puștii, bătrânii acestui început de secol XXI!

Bun! Numai că… pseudoelita care pândește și acționează tăcută s-ar putea să aibă o mare surpriză cu omul postmodern. Acesta are mijloacele și puterea de a se revolta și a reașeza economia în vechile vaduri.

Ca provocare, anul 2020 este cumplit pentru omenire! S-ar putea să fie ultima încercare eșuată a Tăcuților care se joacă de prea mult timp cu destinele naivilor acestei lumi.

Ca metodă de rezolvare a crizei în care ne aflăm: vaccinul sau anticorpii meniți să pună cu botul pe labe Covid-19 era fezabilă dacă oamenii de știință pe care se mizează, ar fi acționat cu maximă viteză!

Deocamdată, guvernele gestionează ravagiile apărute în urmă cu trei luni de zile.

Cât privește România, situația e tragică, zilele acestea se va intra în scenariul etapei a IV-a, a gestionării Covid-19, cea care presupune diverse ordonanțe militare pentru a ține aproape toți românii în case!

România din perspectivă economică pentru Europa e egală cu zero!

Naivii (cei mulți) or trăi și foametea inerentă depășirii crizei cu Covid-19!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here