EDITORIAL – Cum a început un război care s-a dovedit a fi mondial în secolul XX

226

În urmă cu 106 ani, izbucnea pe neașteptate în Europa un conflict care a purtat apoi numele de Primul Război Mondial. La acea vreme, (anul 1914), nimeni, nici cel mai pesimist locuitor al planetei, nu se gândea că o crimă la nivel înalt (în Sarajevo) va declanșa o conflagrație la care aveau să participe cinci continente și în patru ani jumate, nouă milioane de militari urmau să-și piardă viețile. În anul 1916, o buturugă aparent mică a răsturnat carul unei lumi frământate. O astfel de lume avem și astăzi. Schimbări ale generațiilor produc nemulțumiri și reacții contradictorii!

Să vedem însă, cum a început  un mare și sângeros război al sec. XX care e de fapt, un semnal de alarmă pentru ceea ce se întâmplă astăzi.

La 28 iunie, în anul 1914, la Sarajevo (Regatul Serbiei) Gavrilo Princip (un naționalist sârb) l-a împușcat mortal pe arhiducele Franz Ferdinand, care era prințul moștenitor al Imperiului Austro-Ungar. Imperiul acesta era cunoscut ca “butoiul cu pulbere al națiunilor”. Națiunile din imperiu își doreau cu forță independența. Să mai adăugăm și lupta pentru înarmare a națiunilor puternice ale Europei, care se aflau în două alianțe militare: Antanta și Puterile Centrale.

Antanta era compusă din: A treia Republică Franceză, Imperiul Țarist și Imperiul Marii Britanii. Alianța Puterilor Centrale era alcătuită din: Imperiul German, Imperiul Austro-Ungar și Imperiul Otoman.

După atentatul de la Sarajevo, Imperiul Austro-Ungar a pornit războiul împotriva Regatului Serbiei.

Micile state din Balcani au sprijinit Regatul Serbiei, în timp ce Imperiul German s-a alăturat Imperiului Austro-Ungar. Bulgaria a trecut de partea puterilor centrale, în timp ce Regatul României și-a declarat neutralitatea.

La o săptămână de la declanșarea războiului de către Imperiul Austro- Ungar, întreaga Europa era sub semnul acestui conflict. Foarte rapid s-au impicat statele lumii. A fost un război de 52 de luni, la care au participat 70 de milioane de militari din 33 de țări aflate pe cinci continente. Au murit peste 9 milioane de oameni!

La 11 noiembrie 1918, s-a semnat actul de armistițiu într-un vagon de tren, în pădurea Compiegne (Franța). Antanta a câștigat războiul hotărând condițiile viitoarei păci.

Au dispărut Imperiile: Austro-Ungar, German, Otoman și Rus. Au apărut Statele Naționale: Polonia, Austria, Ungaria, Cehoslovacia, Turcia, Franța, Belgia, Italia, Grecia și România. Ultimele cinci țări au primit noi teritorii din fostele Imperii. Imperiul țarist a dispărut în urma Revoluției Bolșevice din anul 1917 apărând în locui-i URSS.

Au dispărut și marile dinastii Imperiale din Europa.

Așa a fost acum un secol! Astăzi, dialogul dintre marile puteri ale lumii încearcă să oprească o sămânță de conflict pornită în Iran!

Să sperăm că dialogul va învinge vocea armelor!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here