EDITORIAL – Cultură şi educaţie la Vişeu de Sus

504

La Vişeu de Sus, am stat de vorbă cu Anuţa Pop (director al Centrului Cultural din oraş) despre rolul culturii în această comunitate şi despre evenimentele aflate în derulare ori în pregătire în această primăvară. Prezentăm mai jos câteva dintre activităţile acestei instituţii desprinse din dialogul iscat pe teme de cultură şi educaţie coordonate de instituţia pe care Anuţa Pop şi-a pus (în timp) amprenta şi felul de a gândi evenimente pentru întreaga comunitate din Vişeu de Sus.

Orice perioadă a anului este potrivită pentru acţiuni şi activităţi culturale. Iar la Vişeu de Sus, Centrul Cultural-Social, prin Centrul de Activităţi pentru Copii, Biblioteca Orăşenească şi Muzeul de Istorie şi Etnografie, are o serie întreagă de proiecte în această direcţie. În fiecare săptămână, elevii de la şcolile din oraş pot participa gratuit la Cercul de limba engleză şi cel de Introducere în limba chineză, ce se desfăşoară la Bibliotecă. Acestea sunt realizate de prof. Anca Iulia Vaşin (engleză) şi prof. Alexandra Hojda (chineză), cadre didactice ce împărtăşesc în mod voluntar din cunoştinţele lor tinerilor.

Colaborarea dintre Bibliotecă, şcoli şi grădiniţe se traduce prin activităţi literare, legate de personalităţi sau teme importante din literatura română, pliate pe programa şi nivelul copiilor. Astfel, în ultima perioadă s-au desfăşurat proiectele „Copii, copilărie, Eminescu”, „Creangă – fir de mărţişor”, „Ipostaze ale femeii de succes”, „Basmul” etc. Elevii au putut participa şi la dezbateri cu substrat psihologic şi filosofic, dar şi moral-religios. Fiecare dintre acestea s-a bucurat de implicarea cadrelor didactice de specialitate, dar şi a altor specialişti (ex: psihologi, preoţi). Continuând tradiţia de anul trecut, în perioada Postului Mare se desfăşoară proiectul cultural-religios „Alege viaţa cu Hristos”. Acesta presupune întâlniri ale elevilor şcolilor din oraş cu preotul Iulian Szerasz de la Biserica „Sfinţii Români” }ipţerai şi dezbateri pe teme de interes practic şi de educaţie religioasă (ex: „Rostul mersului la biserică”, „Post versus dietă”, „Alege viaţa”, „Ascultarea şi roadele ei”, „Dumnezeu – prietenul copiilor”).

La Centrul de Activităţi, aproximativ 30 de copii (cazuri sociale) beneficiază de sprijin în realizarea temelor, o masă caldă, supraveghere psihologică şi au posibilitatea să îşi descopere şi dezvolte talentul artistic prin intermediul activităţilor creativ-educative. Luna martie a fost dedicată laturii artistice. Copiii au învăţat să confecţioneze flori, felicitări, mărţişoare, dar au pregătit şi scenete, cântece şi poezii dedicate mamelor. Muzeul de Istorie şi Etnografie îşi primeşte zilnic vizitatorii, veniţi din ţară sau din străinătate, dar şi clasele de elevi dornici să afle detalii despre istoria acestor locuri şi utilitatea pieselor din colecţie. În această perioadă se pregătesc activităţi axate pe obiceiurile şi tradiţiile de Paşte (emisiuni Tv, prezentări, ateliere cu elevii).

De asemenea, în pregătire este şi cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Naţional de Satiră şi Umor „Zâmbete în Prier”, ce se va desfăşura anul acesta în prima săptămână după Paşte. Lucian Perţa, iniţiatorul festivalului, considerat de specialişti drept cel mai mare parodist român, coordonează şi această ediţie şi este şi preşedinte al juriului. Sâmbătă, 4 mai, în Sala mare de şedinţe a Primăriei Vişeu de Sus va avea loc decernarea premiilor concursului ce s-a desfăşurat pe următoarele secţiuni: epigrame pe teme date, parodie, gazel şi volum de umor (epigrame, fabule, proză scurtă, etc). Ca în fiecare an, vor fi organizate şi diverse manifestări complementare concursului propriu-zis: recitaluri umoristice, turniruri epigramatice, lansări de carte şi revistă. Festivalul, desfăşurat sub egida Uniunii Epigramiştilor din România, a reuşit de fiecare dată să aducă la Vişeu de Sus nume de prim nivel în domeniu, oferind publicului acces la cele mai bune creaţii literar-umoristice.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here