EDITORIAL – Cultura județului, buget consistent în anul 2019

180

Evenimentele culturale din Maramureș, cele derulate prin Consiliul Județean (CJ), beneficiază în acest an de 25 de miliarde lei vechi. Anul trecut, bugetul pentru cultură a fost de 14 miliarde lei vechi.

Se află în lucru o strategie care să acopere mai multe segmente de cultură în ce privește finanțările. De asemenea, la CJ se află în curs de elaborare un proiect de hotărâre cu normele de aplicare aferente care să stabilească diversele criterii de calificare pentru proiectele eligibile în domeniul cultural. Mai clar: bugetul se va împărți în trei programe distincte la care se vor adăuga (conform legii) 1,25 miliarde lei vechi, bani la dispoziția președintelui Consiliului Județean pentru proiecte culturale.

1.Primul program (din cele trei) e cel prioritar cultural al județului în care sunt incluse cele mai reprezentative acțiuni organizate de instituții sau UAT-uri (târgurile din județ, Hora la Prislop etc.). Suma repartizată este de 7,5 miliarde de lei vechi.

2.Un segment important al repartizării bugetului în cultură e cel al finanțărilor nerambursabile pentru acțiunile culturale (legea 350) la care pot aplica ONG-uri din domeniul cultural și alte instituții publice în afara primăriilor din Maramureș. Suma repartizată acestui program este de 7,250 miliarde lei vechi.

3.Program distinct în ceea ce privește bugetul CJ în domeniul cultural este cel de finanțare a acțiunilor cultural-educaționale (e un program special!) de primăriile din județ. Suma alocată acestui program este de 9 miliarde de lei vechi.

Cam așa arată finanțările de la buget pentru anul 2019 la Consiliul Județean Maramureș. E un buget consistent care așteaptă proiecte performante în cultură. Felul în care se vor cheltui aceste sume alocate poate da măsura valorii unei culturi județene aflată în curtea performanței culturale naționale.

Dincolo de evenimentele clasicizate în Maramureș, precum cele ce țin de tradițiile arhetipale și de valorificarea folclorului în cheie cultă, bugetul cultural al CJ-ului se adresează și personalităților din cultură care produc cultura vie a momentului! E de salutat preocuparea principalei instituții din județ în privința culturii! Asta am și făcut în acest text!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here