EDITORIAL – Cu seriozitate despre mediul înconjurător

247

De zeci de ani, în Uniunea Europeană e o “cutumă” care se aplică fiecărei țări și politicienilor ei și care spune că „nu trebuie lăsată politica de protecție a mediului în seama oamenilor politici”.

Sunt țări în care au apărut partide puternice, care au un cuvânt greu de spus în viața politică! Partidele ecologiste și activiștii pentru protecția mediului acționează având ca țintă un mediu sănătos pentru oameni.

E cazul ca și la noi un partid ecologist puternic și o rețea de activiști pentru protecția mediului să capete vizibilitate și influență.

Fără o astfel de schimbare decisivă în viața politică și-n viața oamenilor, România va continua să aibă cel mai poluat aer din UE și să piardă zeci de mii de ani de viață (deoarece poluarea reduce viața fiecărui român cu cel puțin doi ani în raport cu alți cetățeni ai UE).

E un semnal de alarmă, e un cod roșu pe care-l primim, an de an, dinspre Uniunea Europeană fără ca politicienii români să-l considere important.

E multă inconștiență și superficialitate în tratarea problemelor legate de mediu în România.

E și o cauză care duce la plecarea românilor în valuri în alte țări din UE unde își construiesc destinele și familiile.

România a ajuns o țară depopulată și bătrână. De aici trebuie să începem construcția acesteia. E criză legată de natalitate, e un raport dezastruos între aceasta și mortalitate! România se află în pericol din acest punct de vedere.

Chiar dacă UE ne-a învățat prost (ce-i drept) că trăim într-o lume a banului, cred că trăim într-o lume românească a crizei demografice. E principala criză cu care ne confruntăm și rezolvarea ei stă în puterea de a dezvolta economic și ecologic această țară din care pleacă prea mulți români.

E o temă vastă aceasta. Când nu iei în seamă problemele cu care se confruntă țara ta, plătești un preț imens.

Sunt zeci de dosare de infringement ale României la UE. Majoritatea legate de mediul toxic, ecologia abandonată, poluarea care sufocă viața!

În Maramureș au dispărut activitățile economice care dezvoltaseră mari poluatori (vezi mineritul ori metalurgia neferoaselor)! Aerul pe care-l respirăm e la fel de nociv, din alte motive.

Cred că în școli programele Green Hours trebuie să capete vigoare și să sensibilizeze viitoarea tânără generație în raport cu un mediu curat.

Neglijând atâția ani componenta ecologistă, România a ajuns într-o zonă de cod roșu în raport cu viața comunităților, oamenilor, plantelor și animalelor.

Dacă și de data asta vom ascunde sub preșul politic aceste probleme foarte grave din societatea românească, nu va mai fi cale de întoarcere pentru o țară frumoasă care și-a neglijat nepermis de mult calitatea vieții cetățenilor ei!

PER și activiștii pentru protecția mediului vor avea acțiuni prin care clasa noastră politică va fi criticată dacă va continua să neglijeze politica de protecție a mediului.

E un moment de răscruce a priorităților din politica din România.

E un ceas al doisprezecilea pe care nu putem să-l ignorăm ori să-l ratăm. Timpul nu mai are răbdare!

CHERECHEȘ Cristian Corin    

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here