EDITORIAL – Covid-19 zguduie din temelii elita și societatea românească

291

În România, înainte de Covid-19 se instalase o stare a națiunii definită de un singur cuvânt: lehamitea!

După  30 de tranziție, după  ce tinerii din 1989 au îmbătrânit fără ca să se întâmple nimic deosebit, punându-și speranțele vechi într-un raft al eșecurilor, după ce tânăra generație a crescut dezamăgită și dezamăgită a rămas, a apărut Covid-19, menit să dea lovitura de ciocan tuturor generațiilor de după 1989. Pe acest fond, molima și-a făcut de cap (își mai face încă), aducând disperarea în milioane de familii de români. 

Occidentul a fost supapa de salvare pentru vreo cinci milioane de români plecați la muncă și deveniți în timp „profesori de democrație” pentru cei rămași la vatră.

S-a dus naibii și mitul acestor „profesori într-ale democrației” care la primul semn de molimă într-un Occident paralizat de spaima Covid-19 au luat-o către obârșii. Mulți au venit cu boala în ei, agitând sistemul de sănătate românesc, făcut varză. De vreo trei săptămâni observăm că nici sistemul sanitar occidental nu e mai breaz.

Drame ale sărăciei se derulează în Italia, Spania, Franța, Anglia și îi privesc pe băștinași!

Se vorbește de o schimbare a lumii post Covid-19. În fața acestui inamic nevăzut, democrația s-a dovedit neputincioasă. Se va umbla la ea, se vor produce modificări esențiale și lumea pe care o știm de 30 de ani o să dispară, lăsând loc unei lumi mai apropiate de ceea ce s-a trăit în România până-n anul 1989! Fiecare se va poziționa cum va crede de cuviință.

Marile molime, în ultimii 700 de ani, au dus la schimbări majore și neplăcute în viața societăților post-molimă.

Am văzut lideri pe care și i-au ales țările în care Covid-19 a făcut ravagii. Oamenii slabi, unii lipsiți de scrupule, au impus țărilor lor modele de depășire a crizei sanitare extrem de nefericite. Și uite-așa s-a murit pe capete în Italia, Spania, Franța și se va muri și-n Marea Britanie.

Cât privește felul în care Iohannis a gestionat criza sanitară (că el și-a asumat-o) deocamdată rezultatele sunt rezonabile. Riscul e unul major! Dacă  România va trece prin criză fără victime numeroase, Iohannis și cei care au semnat ordonanțele militare vor deveni „ciuca bătăii”, inclusiv în politică. Același lucru se va întâmpla și dacă victimele vor fi numeroase.

Națiunea închisă în case mustăcește și adună ranchiună. Și cum criza sanitară va fi urmată de criza economică, de foamete și sărăcie e posibil ca să avem o altă clasă politică din care să dispară multe figuri care astăzi ni se par la ordinea zilei.

E aiuritoare viteza cu care se produc și se vor produce schimbările majore în zona liderilor de politică românească și-n zona oamenilor de afaceri care păreau de nezdruncinat.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here