EDITORIAL – Cosmin Butuza, un secretar de stat prea emotiv

632

Cosmin Butuza (pentru cine nu-l cunoaşte) e un tânăr cu bun simţ, PSD-ist de-al locului, care în conjunctura creată prin câştigarea alegerilor generale, a ajuns secretar de stat la Ministerul Tineretului şi Sportului, tocmai la Bucureşti.

Obişnuit cu PSD-ul local şi judeţean, Cosmin Butuza s-a trezit parte componentă a unor conferinţe de presă pe la Minister. Mai face echipă şi cu domnişoara Bran, o sătmăreancă lipsită de orice experienţă în ale comunicării: nulă.

Şi uite-aşa, echipa asta de ardeleni are trac, ştiind că presa naţională vânează gafe şi că, din acestea, se poate creea apoi, o atmosferă halucinantă pentru tinerii politicieni naivi şi lipsiţi de arta comunicării.

În cazul lui Cosmin Butuza, am văzut un titlu (pe undeva!), desprins din acel “şoc şi groază”, care suna cam aşa: “gafă monumentală a unui secretar de stat”. M-am aşteptat ca respectivul să fii confundat Szeged cu Srebenica, ori Maribor-ul cu Marienbad-ul! M-am gândit că avem de a face cu un demn urmaş al Veoricăi! Aşa că am trecut la documentare.
Mai precis, am ascultat zicerile lui Cosmin Butuza de la conferinţa de presă susţinută la Federaţia Română de Şah.

Maramureşeanul nostru s-a apucat să vorbească despre importanţa Centenarului. Despre felul în care toţi ar trebui să simţim româneşte. “Foarte bine, Cosmine!”, mi-am spus! Şi brusc, tânărul politician s-a homotit. (E un sinonim pentru cei care se încurcă, împiedicându-se într-un spectacol!) Centenarul e treabă serioasă, părea a transmite Cosmin Butuza, aşa că ar trebui să îl scriem pe “tricoaiele” noastre!

Aha! Cosmin Butuza a comis o banală eroare, ce-i drept sinistră, deoarece a legat-o de Centenarul Marii Uniri! Efectul e stârnitor de hohotul de râs caragelian! Nu e, însă, o gafă monumentală! Sunt convins că, printr-un cartier de blocuri mai acum vreo zece ani, pe unde-şi făcea veacul Cosmin Butuza, a auzit şi a folosit de nenumărate ori termenul de “tricoaie”.

La vremea aceea, aşa se manifesta teribilismul vârstei. Şi uite că “tricoaiele” i-au apărut înainte, tocmai când ajunsese secretar de stat. Am auzit mulţi naivi ai politicii, spunând că “gafa e sinonimă cu plecarea din politică a lui Butuza”. E o abordare penibilă, la câte gafe de exprimare, ba şi de logică, se fac zilnic, în actuala guvernare. “Tricoaiele” lui Butuza reprezintă o banală gafă în plus.

Îi atrag, totuşi, atenţia acestui tânăr că e bine să încerce (pe cât se poate) să evite astfel de penibile entuziasme verbale în conferinţe de presă naţionale. Nu de alta, dar jurnaliştii din Capitală nu sunt cei din presa locală. Adică, toleranţi în Maramureş, cu Cosmin Butuza.

Îl sfătuiesc ca în viitoarele lui conferinţe de presă să citească câte un text scris cuminte şi neimputabil şi, în rest, să facă tot ce se poate, pentru sportul şi tineretul din Maramureş. Că doar cu asta va rămâne după experienţa-i la Minister.

“Tricoaiele” pe care ar fi urmat să fie scrise mesaje legate de Centenarul Marii Uniri mai bine ar fi lipsit din verbiajul penibil al acestui secretar de stat emotiv.

Marian ILEA

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here