EDITORIAL – Coronavirusul și liniștea din două țări: a Codrului și a Chioarului

77

Ajunși în Satulung într-o perioadă agitată pentru Maramureș, când cetățenii speriați (vezi Borșa) își fac provizii, pregătiți să rămână săptămâni la rând în case, într-o izolare voluntară, de spaima coronaviruslui, dăm peste o comună cu satele aferente unde predomină calmul.

Întrebăm la primăria din Satulung care-i situația, câți cetățeni plecați în Italia s-au întors. Ne răspunde primarul Bujorel Vasile Mureșan că la Satulung se lucrează în zona administrativă pe proiecte: „Unele se află în derulare, altele în faza de identificare a finanțării”.

Adresasem o astfel de întrebare și la Fărcașa, unde se întorseseră patru familii care locuiau în nordul Italiei, zonă afectată de coronavirus. S-au prezentat în fața autorităților și se află în izolare voluntară.

La Mireșu Mare e pace și liniște aproape patriarhală, spune primarul Mătieș, preocupat și el de investiții (l-am agăsit, de-altfel, pe teren!).

La Băsești, primarul Ion Călăuz se afla pe șantierul unde se muncește la (re)construcția primăriei după incendiul de anul trecut. Ne-am dus cu acesta și la șantierul unui complex muzeal așa cum merită „Casa George Pop de Băsești”. „În proporție de 95%, lucrările la casă sunt gata”, ne spune Călăuz. Rămân de construit sistemele de parcări, aranjarea grădinii din jurul complezului muzeal, amfiteatrul, toaletele!

Despre coronavirusul care ne-a cotropit mințile, la Băsești e în regulă. La fel și-n Asuaj!

După o astfel de plimbare prin Țara Codrului și a Chioarului am putea fi optimiști! Nu seamănă spiama de la Borșa cu calmul din Țara Codrului și Chioar.

Revenim la primarul din Satulung. „Se continuă investiția pe șantierul grădiniței din centrul comunei. Ne aflăm în faza de achiziție a mobilierului și facem diligențele pentru a obține aprobările ca aceasta să funcționeze cu program prelungit pentru cele două grupe cu care vom începe”, spune primarul Bujorel Vasile Mureșan.

„Avem de continuat cu stratul doi de asfalt în Satulung, Finteuș și Arieș, sunt cinci kilometri de drumuri unde mai sunt de făcut podețe, marcaje și indicatoare de circulație. Sperăm ca-n aprilie să facem inaugurarea la această investiție”, mai spune primarul din Satulung.

Ar mai fi în comună de început reparațiile la căminul cultural din Mogoșești și, prin POR, reabilitarea și extinderea școlii din Finteuș, unde se vor mai construi cinci săli de clasă, o sală de gimnastică la școala din Satulung și la școala din Pribilești, reparații necesare pentru bunul mers al procesului de învățământ.

În privința canalizării, în cadrul master planului cu Baia Mare s-a deschis finanțarea pentru Satulung, Mogoșești și Hideaga,

Gestinonând problemele investiționale curente, cei de aici n-au timp să discute despre coronavirus! O fac alții, care au vreme!

Marian ILEA  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here