EDITORIAL – Coronavirusul și instinctele primare

156

E suficient să-ți petreci câteva ceasuri ale unei zile pe Facebook și să citești publicații online ori alarme transmise înspre amici virtuali legate de „molima” care îngrozește Italia ca să ai sentimentul că începe o conflagrație mondială și că în mințile oamenilor și-a făcut loc spaima! Numele acesteia e coronavirus!

Spaima aduce mii de români plecați în Italia înapoi în România! Spaima generează reticențe ale celor care n-au plecat, care-i privesc pe cei din diaspora italiană ca potențiali purtători de o boală care-i, de fapt, o gripă mai violentă! Spaima e la ea acasă în mintea oamenilor. E reală și schimbă comportamente. Din acest punct de vedere putem scrie că virtualul a învins realitatea și prinde a o modifica.

Guvernele își fac scenarii de război și trasează dispoziții menite să ducă la protejarea popoarelor lor.

Carntina instituită în orașe (11 la număr) în Italia nu va folosi nimănui. Carantina se practica pe vremea ciumei sau holerei. Vine din franțuzescul „quarante”, care înseamnă patruzeci de zile. Probabil din această pricină, în orașele unde italienii au instituit carantina s-au închis școlile până la sfârșitul lunii martie (cam patruzeci de zile, nu-i așa?!). Carantina n-a salvat pe nimeni în timp de molimă. A împărțit comunitățile umane în bolnavi și sănătoși și au perpetuat spaima!

Nu avem în Europa o situație atât de gravă ca molima (molimele) ciumei sau ca gripa spaniolă.

Generația Facebook, tot mai numeroasă, se dovedește a fi inadaptată la realitate. |n zona virtuală, toți „deștepții” au păreri, în realitatea orașelor aflate în carantină se golesc rafturile magazinelor, se fac provizii ca-n vreme de război, poliția urlă-n megafoane ca oamenii să stea în case și trenurile nu mai opresc în gări. Virtualul n-are soluții la astfel de situații ce trebuie gestionate.   

{efa departamentului de macro-biologie de la un spital de boli infecțioase din Milano spune că virusul cu pricina n-ar trebui să producă astfel de spaime. Apoi face o radiografie a felului în care coronavirusul acționează. Mai spune: „Am muncit 72 de ore făcând analize peste analize! M-am întors acasă să mă odihnesc, într-un orășel de lângă Milano. Când am ajuns în orașul meu era pustiu. Polițiștii vorbeau la megafoane. Am crezut că mă aflu în altă lume, pe care n-o cunosc, am crezut că a început al treilea război mondial! Cu sentimentul acesta am rămas în minte și cred că nu se justifică, e disproporționat! E spaimă care nu se poate controla”.

De fapt a făcut o radiografie a unei situații pe care generația care trăiește pe Facebook, într-o „realitate virtuală”, n-o poate gestiona.

Pentru o astfel de stare a lucrurilor ne pregătim în România. Autoritățile spun: „E iminentă apariția coronavirusului și la noi”. Apelul la calm și la a nu răspândi mesaje alarmante pe Fscebook e adresat celor care-și petrec viețile pe Facebook. N-are nicio valoare un astfel de mesaj.

Țările Europei civilizate demonstrează că nu sunt capabile să gestioneze o astfel de situație deoarece, părăsind Facebook-ul, generația de astăzi trăiește spaima și instinctele primare. De parcă am trăi în anul 1371, an al primei molime a ciumei!

Acolo am rămas ca oameni, restul sunt chestiuni superficiale ale consumismului unei lumi ce-și spune civilizate! Haida-de!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here