EDITORIAL – Concluzii de parcurs Covid-19

277

Cred (încă) că un om informat e un om puternic! Probabil de aceea am citit o serie de concluzii și de potențiale scenarii legate de molima ce s-a năpustit asupra omenirii.

Covid-19 nu e o viroză cu impact mortal local, nu e un accident petrecut undeva în Asia și rămas acolo pentru a fi gestionat.

Covid-19 încă îmi amintește de epidemiile de ciumă care au chinuit Europa în perioada Evului Mediu și care au rămas pete negre ale istoriei omenirii.

Covid-19 îmi amintește de gripa spaniolă, venită pe planetă (nu se știe de unde, de ce și cum) la începutul anului 1918 (imediat după primul război mondial) și dispărută în anul 1919.

Dacă războiul a produs douăzeci și ceva de milioane de victime, gripa spaniolă a avut cincizeci de milioane de morți în Europa (după unele surse au fost o sută de milioane de victime, deoarece la un moment dat nimeni nu mai declara morții!). Se îngropau fără documente, într-o atmosferă apăsătoare, în care haosul predomina.

Revenind la ciumă, e de spus că orașe ca Baia Mare, Baia-Sprie, Cavnic (azi sunt orașe, atunci erau așezări medievale) și-au înjumătățit populațiile.

Specificul comun pentru aceste molime a fost că au venit din neant și au plecat de unde au venit!

Covid-19, din nefericire, amintește de aceste molime cumplite care au marcat destinul omenirii. E o „banală gripă”, după unii, e o boală cumplită, după alții!

Se află de o lună de zile în România, unde prinde a-și face de cap. Autoritățile au declanșat proceduri ca-n vreme de război chiar dacă criza în sine de numește „criză sanitară”.

Oamenii stau în case! Economia țării (strict de România scriu!) e bulversată, cu toate că bulversată era și până acum o lună.

Din satelit, imaginile arată o planetă ca un oraș populat cu fantome.  

Lumea așteaptă, tăcută dar disperată, vaccinul salvator. Până atunci se fac experimente, formule de tratament cu medicamente ca paracetamolul (pe celelalte nu le mai enumăr că-s ba contestate, ba promovate) și se elimină altele din potențiale tratamente ca ibuprofenul, aspirina, ENAP-ul!

Se vorbește și se scrie despre o reașezare a „lumii”, despre o eliminare naturală a celor slabi, în așa fel ca oamenirea să beneficieze de o selecție naturală ce-ți amintește de nazism și de Adolf Hitler.

Se va glosa la temă până când va exista vaccin (și anticorpi care ar putea stopa vremelnic molima).

Din perspectivă sanitară, în România e total haos. Medicii, asistentele medicale beneficiază de vocație în raport cu pacienții și de obtuzitate când vine vorba de sistemul sanitar.

Deocamdată, peste politrucii care conduc țara în vremea Covidului-19 cred că s-a aflat mâna Divinității!

Urmează trei săptămâni de foc. Se estimează o creștere exponențială a bolnavilor cu Covid-19 și a morților.

A gestiona boala aceasta și morții care rezultă din acest soi de „gestiune” e apăsător și dramatic pentru corpul medical.

După dispariția Covid-19, sechelele care vor rămâne vor chinui națiunile mulți ani de acum încolo!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here