EDITORIAL – Ce vor actorii în România

168

Că teatrele din țara asta și-au dorit fonduri (buget) ca să facă performanță, că directorii de teatre au vizat festivaluri de tradiție în orașele din România n-a fost rău! Ba, zicem, a fost foarte bine!

Până și PSD – Dragnea a înțeles acum vreo doi ani că e nevoie de o mișcare teatrală serioasă și performantă. Așa că… au mărit salariile în acest domeniu. Asigurând independența financiară unor artiști capabili să se gândească la performanță într-o competiție europeană acerbă! În artă, teatre, literatură se investește „în draci“ în țările de tradiție. O țară ca Franța, ori Germania, ori Marea Britanie are o tradiție a investițiilor în cultură. Guvernele, indiferent dinspre ce partide vin, nu modifică politica investițională în domeniul sensibil al artei!

La noi, PSD – Dragnea a crezut că, mărind lefurile, a obținut liniște dinspre teatre!
Investițiile, însă, nu sunt creatoare de falanstere… așa că, atunci când actorii au ieșit să protesteze pentru că se încalcă principii democratice, pesediștii (cu Dăncilă și Dragnea în frunte) au sărit ca arși: „Ce vor actorii, de ce protestează, de ce Marius Manole e în Piața Victoriei etc., etc., doar le-am dat salarii…?“. O viziune obtuză în privința culturii de performanță nu s-a mai văzut pe meleagurile astea.

Politrucii au crezutcă se cumpără tăcerea artiștilor cu 30 de arginți. S-a dovedit că nu e așa! Astăzi, aceiași politruci încearcă să „umble“ la investițiile în cultură, să taie posturi, să dea afară oameni angrenați în mișcarea teatrală bucureșteană. E fără precedent! E inadmisibil! E o mârlănie! De fapt, politrucii ar dori să se răzbune pe teatre deoarece au livrat protestatari. Câtă tâmpenie mai poate curge la vale pe râurile României, habar n-am!

Și cum la noi e ca-n Balcani… președintele Iohannis (în loc să fi dat de podele cu politrucii de care scriu și pentru care cultura e doar o marfă pe care o cumpără la tarabă) se aliază cu actorii, protestează că doar… e în pericol cultura patriei! Dacă e așa, și așa e, să spună politrucii cât de tare să se pună batista pe țambal. Nu s-a schimbat nimic după alegeri. Poate că președintele acestei țări a devenit mai vocal! E total insuficient și nesemnificativ!

Marian ILEA

3 COMENTARII

  1. 1. Acum să primească actorii salarii mărite sau vor să le dea înapoi ca au alte pretenții și principii.
    2. Până acum useremuistii au zis ca bujetarii (nu bugetarii) nu merită salarii mari, că cei de la privat care plătesc taxe s-au săturat de nespălații bujetari. Acum cum e cu actorul bujetar? (de medici, profesori nici nu mai vorbesc)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here