EDITORIAL – Ce fel de alianțe politice pritocește PSD?

336

A apărut o alianță politică: PSD + ALDE +Pro România! Pentru alegerile locale! E de așteptat ca și-n restul județelor să vedem aceeași asociere de partide pentru locale.

La București, Gabriela Firea îi face „ochi dulci” lui Victor Ponta. Întrebat despre alegerile locale din Maramureș, Gabriel Valer Zetea a precizat, pentru Axa News: „Ne gândim că și-n Maramureș vom merge împreună cu Pro România și ALDE”. Nu cred că e o mutare greșită a social-democraților. Face parte dintr-un proces de reconstrucție a PSD pentru a face uitată prestația politică a ultimilor trei ani care au făcut dintr-un partid câștigător al alegerilor din 2016, cu 46%, într-un partid cu probleme de comunicare, slăbit, cu scor electoral înjumătățit și care-și caută lideri adevărați.

Uzual, orice pesedist spune azi că s-a greșit politic, că Liviu Dragnea a câștigat alegerile dar a eșuat în guvernare și că Viorica Dăncilă n-a avut anvergură de premier.

E drept că la vremea respectivă niciun lider serios din PSD n-a luat poziție. Maramureșeanul Zetea (președinte PSD Maramureș) consideră că, prin tăcere, liderii pesediști sunt părtași (sau se fac vinovați) la dezastrul politic. De aici și dorința de a-și schimba discursul, de a critica oareșcâtva temperat politica de la guvernare a liberalilor.

Până aici există o anume logică politică determinată de certitudinea alegerilor locale care vor fi într-un singur tur. E în avantajul PSD și PNL, care vor rămâne cu primari numeroși (pe care-i au și astăzi).

Problema poate exista dacă alegerile generale vor fi alegeri anticipate și se vor desfășura în aceeași zi cu localele sau la diferență de câteva zile.

În primul rând e o chestiune de oameni și de organizare. Partidele n-au suficienți candidați pentru locale și generale așa că vor fi nevoite să propună liste aproape identice. Urmând ca membrii de partid să opteze pentru administrație ori politica locală sau pentru alegerile generale!

Dacă vor fi anticipate în aceeași zi cu localele, partidele își vor pierde din electorat. Organizate în spații diferite, uzual membrii de partid vor vota întâi pentru locale și o parte se vor pierde pe drum înspre secția de vot la generale.

Dacă alegerile vor avea loc în 14 iunie, în timpul campionatului european de fotbal, se va pierde un alt tronson de electorat. Dacă vor fi pe 21 iunie, pe vremea probelor de bacalaureat, mulți tineri (unii aflați la primul exercițiu al votului) nu vor merge la secțiile de votare!

În Maramureș s-ar putea să se organizeze și un referendum legat de încurajarea natalității, lucru ce va spori numărul votanților la alegerile locale.

Astea sunt datele problemei. Rămâne deocamdată ca incertitudine faptul că electoratul va putea vota oriunde în țară. Lucru capabil să distorsioneze scorurile electorale în anumite zone defavorabil sau favorabil în alte zone!

Sunt prea multe schimbări în procesul electoral la alegerile din iunie. Avem un electorat comod, care nu agrează revoluția prin vot.

Stânga românească se află în plină reconstrucție, cu vântul dreptei care suflă în ceafa PSD-ului.

Ce face dreapta românească, cât de fărâmițată va merge în alegeri vom vedea în zilele următoare, când o vom analiza din perspectiva alegerilor locale și generale (anticipate ori la termen).

 

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here