EDITORIAL – CCR a decis că amenzile date în pandemia Covid-19 sunt neconstituționale

71

CCR a decis neconstituționalitatea amenzilor date de către polițiști în perioada ordonanței de urgență care stipula că românii vor sta în case, deplasările în orașe ori comune făcându-se doar în virtutea unor justificări precise, trecute în “declarații pe propria răspundere”! Cine n-a avut la el declarația s-a ales cu amendă între 2.000 de lei și 10.000 de lei. S-au dat 300.000 de astfel de amenzi. Câteva zeci de mii au fost contestate de către cetățeni.

Au avut loc “secvențe” inadmisibile când agenți de poliție au amendat oameni care mergeau la muncă pe propriile lor tarlale. Astfel de cazuri inadmisibile am documentat în discuțiile avute cu primarii din comune.

Au fost alte „secvențe” când bieții oameni s-au pus în genunchi pe caldarâmuri, cerându-și iertare, în timp ce li se întocmeau procesele verbale de constatare a „infracțiunilor”.

Că s-au comis abuzuri e clar. Că autoritățile centrale au fost nevoite să puncteze că „|ntâi se dă un avertisment și apoi vine amenda” e și mai clar.

Un om de la țară care s-a procopsit cu o astfel de amendă în timp ce mergea cu tractorul la propria-i arie a spus: „Am primit o amendă dintr-o altă lume! E lumea lor, nu a mea!”.

Pentru locuitorii din comune, care oricum n-ar fi avut de unde plăti sumele uriașe ale amenzilor, în raport cu câștigurile pe care le au, amenzile au devenit stress în plus, adăugat la pandemie.

Pentru primarii comunelor, amenzile au fost stress permanent deoarece aleșii cetățenilor au fost convinși că ani de zile amenzile neplătite vor apărea în bugetele locale.

Au fost câteva zeci de mii de amenzi care s-au dat pe bună dreptate! Angajații MAI (polițiști) care au avut experiență au avut și știința de a aprecia corect situațiile. Agenții începători au făcut excese.

Noi am scris că amenzile se vor dovedi neconstituționale deoarece suportul lor juridic a fost conceput defectuos.

Cei 300.000 de amendați urmează să aglomerese instanțele de judecată deoarece anularea amenzilor se va putea face prin hotărâri de instanță bazate pe hotărârea de neconstituționalitate a CCR. 300.000 de astfel de procese sunt capabile să blocheze instanțele de judecată și așa sufocate de dosare ce-și așteaptă verdictele. Haosul e ca și realizat în justiție dacă actualul guvern nu va da o OUG de anulare a tuturor amenzilor date pe vremea pandemiei.

De asemenea, guvernul e pus într-o postură delicată legată de credibilitate. |n virtutea următoarelor decizii care privesc gestionarea pandemiei cu Covid-19, nu cred că se vor mai introduce amenzi punitive pentru cei care vor încălca efectiv prevederile distanțării sociale ori alte prevederi ce vor apărea pe parcursul gestionării acestei situații de criză din sănătate!

Și asta nu e bine deloc!

 

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here