EDITORIAL – Cazul electoral numit Baia-Sprie

86

E ciudat felul în care se vor așeza apele după alegerile locale în Baia-Sprie. Candidații sunt piese grele ale politicii locale. |ncepând cu actualul primar: Alin Sebastian Bîrda, continuând cu Dorin Pașca sau Dorin Sabo, și nu mai enumerăm alți candidați, pentru a înțelege cât de complicată e ecuația alegerilor locale la Baia-Sprie.

Dorin Pașca a mai fost primar în urbe, venind din postura de independent. A trebuit cam trei ani să renunțe la mandatul de primar (liberal) în favoarea lui Alin Sebastian Bîrda, cel care astăzi ocupă scaunul de întâi ales al cetățenilor (liberal și acesta!).

A existat o continuitate politică a mandatului care se va încheia după scrutinul electoral din septembrie.

Alin Sebastian Bîrda a fost (la momentul plecării lui Dorin Pașca) alesul acestuia, continuatorul politicilor liberale. Astăzi, situația s-a schimbat. Actualul primar își mai dorește un mandat de patru ani la primărie. Dorin Pașca își dorește să câștige alegerile. Unul o va face (din partea PNL-ului), în timp ce Dorin Pașca va candida ca independent, susținut de Alianța pentru Maramureș. |n această bătălie politică din partea PMP va intra Dorin Sabo pentru că în loc de “două piese grele” electoral vor exista trei!

Va fi o luptă pentru voturi cum n-a mai fost în ultimii 30 de ani. Asta e imaginea competiției electorale a momentului. O vorbă înțeleaptă spune: “Nu contează cine a început proiectele, cine le-a pierdut, important e cel care taie panglica!”.

E suficient să enumerăm câteva dintre realizările ultimilor ani în Baia-Sprie, fără a comenta nimic în plus!

Cu Programul Operațional Regional se realizează parc în orașul Baia-Sprie, investiție de 2.200.000 lei, proiect care se află în faza execuției de lucrări. Un alt proiect care se află în derulare este reducerea emisiilor de carbon, prin modernizarea sistemului de transport public în comun și pietonalizarea zonei centrale a orașului. Urmează de altfel, construirea unui imobil nou pentru grădinița cu program prelungit nr. 2, și acela în valoare de 20.100.000 lei.

|ntre timp, în Baia-Sprie, s-au reabilitat 215 locuințe, s-au montat 50 de panouri fotovoltaice, s-au realizat cursuri de recalificare cu 650 de beneficiari, care au primit diplome de calificare și subvenții individuale de 1800 lei. {i multe altele, precum program after school cu 163 de beneficiari, program a doua șansa.

Totodată, se mai construiește o Hală Piață în valoare de 700.000 lei, cu potențial de creștere economic (turism, mediu și cultură) în teritoriul GAL Mara-Natur. {i în Chiuzbaia e vorba de 780.000 lei, pentru reabilitarea Căminului Cultural.

Sunt o mulțime de alte proiecte aflate în derulare, despre care presa locală a scris. Cum ar fi: drum de legătura Baia-Sprie-Baia Mare, (investiție de 12.400.000 lei) în perioada de execuție 2018-2022 unde s-a semnat contractul și se desfășoară lucrările. Despre proiectele transfrontaliere cu Dolyna și Rakhiv pe partida România-Ucraina, ele se află doar în faza semnării contractului de finanțare. |n fază de procedură de licitație proiectare și execuție mai sunt o sală de sport (oraș Baia-Sprie – Tăuții de Sus) sau un bazin de înot la Baia-Sprie, stadionul de fotbal, reabilitarea străzii Olarilor șamd.

Toate acestea sunt proiecte cu impact electoral. Cum se vor prezenta candidații în această competiție rămâne să vedem!

Ce e sigur, e că la Baia-Sprie vor fi alegerile locale reale, cu miză mare, și că doar din urnă viitorul primar al orașului.

Marian ILEA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here