EDITORIAL – Cât va mai crește prețul cărnii de porc?

228

Ce motive stau acum la baza scumpirii cărnii de porc? Simplu! Încă din anul 2014, când Europa a luat hotărârea instituirii embargoului către Federația Rusă, marii producători și-au focalizat atenția spre România.

Carnea (de porc) venea foarte ieftin din UE, indiferent că era carcasă sau porc în viu! Acest fapt a avut doar darul să-l facă pe producătorul (crescătorul, fermierul) român să meargă în pierdere, pentru simplul fapt că prețul de producție a porcului/kilogram în viu era mult mai mare decât ce era importat de afară. Au falimentat multe firme de mare capacitate din sudul țării. Cumpărătorii acelor mari combinate de creștere și îngrășare a porcinelor erau tot cei care ne dădeau carne de porc la un preț ridicol de mic! Așa a început decăderea industriei noastre.

Dacă până în anul 2017 mai erau în România doar 20% din numărul total de porci de la producători autohtoni, o cifră care nu era încă mulțumitoare pentru cei cu economii dezvoltate din Occident, pe la sfârșitul anului 2017, început de 2018 a apărut pesta porcină africană (PPA), care a făcut ravagii în rândul crescătorilor autohtoni.

Să revenim în momentul zilelor de decembrie 2019. Carnea de porc în viu s-a dublat, ca preț, față de anul trecut, de la 4,7 – 5 lei la poarta fermei la 9,3-9,4 lei. Încă de acest preț te mai poți apropia dar, după toate prognozele, până la sfârșitul anului 2020 prețul se poate tripla.

În Europa și în Asia, preponderent, sunt multe focare de pestă porcină. Numai în China, în anul acesta s-au sacrificat peste 20 milioane scroafe, fapt care a făcut ca șeptelul să scadă dramatic. Chinezii au făcut europenilor o ofertă generoasă de a plăti pe kilogram în carcasă un preț de șase euro. Într-o economie de piață mondială în care proteina din porc este consumată în proporție de 50% și mai mult chiar, oferta în momentul de față fiind mai mică decât cererea, crește prețul!

În momentul de față, România este interzisă la export cu carne și produse de porc, de aceea prețurile nu au explodat încă! Dar odată cu livrările de sfârșit al acestui an, stocurile se vor epuiza și ca sursă de aprovizionare rămâne importul, care va fi (se pare) în jurul lui 80% din necesarul consumului de carne la nivel național.

Problema numărul 1 de anul viitor va fi dacă vom mai găsi carne de porc pe piață și ce preț va avea? Consumul de carne de porc se va transfera semnificativ înspre cel de pasăre sau vită etc., care va duce la o majorare semnificativă a prețurilor acestora!

Ceea ce eu am descris mai sus nu este o fabulație, nu este un vis, este o realitate! Noi, în România, nu am reușit să ținem sub control acest virus, PPA, pentru că noi suntem superficiali. Suntem țara din UE cu cei mai mulți mistreți și urși aflați în libertate, adevărați agenți de purtare a virusului. Este mai important ca fondurile de vânătoare ale suspușilor „vânători ai țării” să aibă vânat din plin pe domeniile lor de vânătoare decât să protejăm o industrie extrem de importantă pentru viața de zi cu zi.

Criza alimentară, care pare să vină mai repede decât spuneau marii „vizionari”, este foarte aproape. Acest fapt duce la probleme de securitate națională! Cei din România, și mă refer aici la patronate, asociații etc., au găsit vinovații! Ei sunt crescătorii individuali, adică gospodăria țărănească. Occidentul cere! Nu mai încăpem de voi! Prin voci plătite! Ce fac guvernanții? Nimic serios! Pentru noi! Lipsa de identitate națională își spune din nou cuvântul!

Țară de mâna a treia!

 

Corin CHERECHEȘ

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here