EDITORIAL – Campania electorală pentru europarlamentare sau testul pe care-l are de trecut Gabriel Valer Zetea

172

Ingrată e postura în care se află Gabriel Valer Zetea ca un soi de coordonator al campaniei pesediste și electorale pentru alegerile europarlamentare. Zetea fiind președintele PSD Maramureș și vicepreședinte național în acest partid, ar trebui să se apuce vârtos de transmis mesaje și de circulat prin teritoriu.

Însă, Zetea mai e și președinte al Consiliului Județean Maramureș carevasăzică și șeful administrației județene. La el în birou intră oameni de administrație din tot județul (primari, viceprimari, consilieri locali și cetățeni mai mult ori mai puțin revoltați!). Ca om de (și din) administrație, omul acesta politic trebuie să dea răspunsuri, să asculte păsurile cetățenilor și să găsească soluții legale de rezolvare a acelor probleme. Administrația județului e pe primul loc și politica vine după administrație. Cum va împăca „varza și capra” Zetea în luna mai e de văzut. Cum și când va sări președintele CJ Maramureș în haina omului politic pesedist capabil să convingă maramureșenii să-i voteze partidul în alegeri e (deocamdată) o necunoscută. Într-o astfel de postură, Zetea nu s-a mai aflat. E drept că fost-a vicepreședinte la CJ dar funcția respectivă a fost mult mai lejeră din perspectivă politică! Așa că… Gabriel Valer Zetea are de dus o bătălie politică de pe fotoliul administratorului-șef al județului.

Până aci (poate până ieri!) primarii, indiferent de culoarea lor politică, i-au apreciat prestația. Repartizarea bugetelor înspre primării a respectat o anumită decență politică. N-a fost vorba de o pesedizare a administrațiilor locale, fiecare primar (indiferent de culoarea-i politică) a beneficiat de sprijin dinspre Consiliul Județean, chiar dacă, nepesedist fiind, s-ar fi așteptat să fie sabotat de pesedistul-șef a județului. Am dialogat cu primari din întegul spectru politic al Maramureșului. Zetea le-a acordat sprijin inclusiv la guvern, inclusiv la miniștrii PSD ori ALDE. De-acum, preț de o lună, administratorul-șef al județului are de optat: face administrație coerentă ori sare în barca electorală (deja) radicalizată (c-așa-i în campaniile electorale, în care limbajul decent și analitic se transformă în mesaje politice uneori violente care aruncă în aer concordia din administrația județeană).

Mai sunt și loviturile pe care le vor lansa înspre „Zetea cel politic” activiștii altor partide. Dacă va avea calmul necesar le va depăși! Dacă nu, se va porni cu haloimăs nefolositor județului după terminarea alegerilor europarlamentare. În situația, deloc comodă, în care se află acest om politic ar trebui să-și folosească diverși purtători de mesaj dintr-o echipă politică pe cât de coerentă pe-atât de puternică. Habar n-am dacă Zetea și PSD-ul maramureșean o are!

Voi urmări cu interes felul în care actualul președinte al CJ Maramureș și președinte al PSD județean își va arunca în aer cariera-i administrativă sau va găsi calea de mijloc dintre administrație și politică. Arta de a folosi cu succes o cale de mijloc aparține adevăraților oameni politici dintr-un județ. Pe lângă toate astea… mai e și presa locală, capabilă în orice moment să-i facă zile fripte acestui lider politic!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here