EDITORIAL – “Călătorie spre Constelația Scorpionului”

327

Jurnalist cultural și critic literar, Augustin Cozmuța a parcurs într-o carieră de zeci de ani etape ale echilibrului dintre profesie și lumea contondentă în care a trăit. O lume tulbure, aflată în căutarea propriului echilibru comunitar, în care a fost dificil să păstrezi dreapta măsură.

Cartea care dă titlul acestui editorial a apărut la împlinirea a 75 de ani de la nașterea celui despre care scriu. Regretat de către colegii de breaslă, Augustin Cozmuța, pe lângă jurnalismul practicat la „Graiul Maramureșului”, a „locuit” cu propria-i personalitate un spațiu al criticii literare maramureșene. Aici, în literatura locului, e un element de referință de câte ori vine vorba despre scriitori.

„Călătorie spre Constelația Scorpionului” a apărut la editura Ethnologica în acest an, fiind o carte postumă, îngrijită de către soția lui, Ileana Cozmuța.
La cărți postume trebuie menționate: „Incursiuni în arta plastică”, editura Gutinul, Baia Mare, anul apariției 2016; „Anul 70 al vieții mele. Jurnal”, editura Cromatica, Baia Mare, anul apariției 2017, și „De la Nord Statornic la Nord Literar. Suplimentul <<Maramureș>>”. Editura Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, Baia Mare, anul apariției 2018! Toate s-au realizat prin strădania de a recupera texte rămase în manuscris pe care doamna Ileana Cozmuța le-a „construit”, punându-le la dispoziția editurilor băimărene.

Prin acest fel de demers ce ține de recuperarea unor fragmente din opera scrisă a lui Augustin Cozmuța, soția lui ni l-a păstrat viu în memorie și fără patima pe care ți-o dă viața de zi cu zi, mult mai ușor de receptat și de promovat deoarece nicio piedică dintr-o lume tot mai haotică nu stă în fața cărților, a textelor scrise.

Augustin Cozmuța a fost un reper pentru cei care și-au dorit cariere așezate într-ale literaturii. A scris despre fiecare scriitor ori poet ori dramaturg de-al locului, analitic, plasându-l cu calm într-un raft al valorilor literare ale Maramureșului.

A dat drumul pe piața literară unor texte pline de savoare, de poezie ori fruste, dure, analitice pe care scriitorii Maramureșului le propuneau în paginile de cultură ale cotidianului „Pentru socialism”.

Textele acelea, ieșite pe piața jurnalistică și literară în singurul cotidian al epocii de până-n anul 1989, au ocolit, cu calm și știință, cenzura comunistă, dând vizibilitate scriitorilor nealiniați și deloc cuminți.

Mulți scriitori își amintesc ce eveniment major reprezenta în cariera lor câte un text apărut în ziar (într-un tiraj de vreo 20.000 de exemplare). Pe atunci, lumea citea literatură și comenta elogios operele scriitorilor zonei.

Augustin Cozmuța a avut puterea și știința să dea drumul literaturii pe piața presei unui cotidian citit de maramureșeni.

Sunt multe întâmplări pe care ar fi bine să le cunoaștem despre un jurnalist care și-a pus amprenta pe această meserie și despre un critic literar care i-a avut la inimă pe toți scriitorii Maramureșului.

„Călătorie spre Constelația Scorpionului” e o carte necesară și azi, și mâine. E o carte prin care un om obișnuit și cu știrea caldă de sorginte literară, ce-și găsește locul în orice cotidian de informații, se află în actualitate într-un mod special, altfel decât era în timpul vieții lui!

Marian ILEA   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here