EDITORIAL – Bairamul pe banii publici (II)

349

Un citat faimos al Margaretei Thatcher  spune că nu există bani publici întrucât banii publici provin din banii privaților, mai precis ai companiilor, persoane fizice etc. 

Banii privați devin bani publici datorită activităților lucrative ale companiilor, persoane fizice care produc venituri iar puterea publică, prin lege, preia o parte ca titlu de impozite, taxe sau contribuții.

Puterea publică sau “statul” preia aceste părți din venituri pentru a asigura servicii publice (apărare, dezvoltare, sănătate, siguranța cetățeanului etc.). Statul are obligația ca acești bani să fie cheltuiți eficient, dând înspre cetățeni servicii de calitate, în funcție, bine-nțeles, de productivitatea și prosperitatea unei țări. Dacă o taxă, și în exemplul nostru – România, PIB-ul este mai mic decât cheltuielile, avem deficit bugetar.

Un deficit bugetar cu cât este mai mare ne arată că suntem pe pierdere și această pierdere trebuie acoperită pentru a putea face față presiunii sociale. Oare când noi, românii, vom uita să ne mai gudurăm pe lângă guvernanți, primari etc., să cerșim banii noștri, cum că ei ne dau! Ei nu dau nimic!

Este foarte simplu să împarți banii țării cu nemiluita și tot aceștia să declare că ei ne dau! Ei ar trebui să fie mult mai atenți cu banii publici! Am văzut multe programe de dezvoltare care s-au derulat pe perioada guvernelor din anii ’90 și până azi. Miliarde de euro consumate și din bugetul național și din fonduri ale UE. În 30 de ani doream să văd o Românie mult mai dezvoltată, în care decalajele dintre clasele sociale să fie mai puțin vizibile!

Totul se întâmplă din vina votului, pe care politicienii îl primesc o dată la patru ani sau cinci ani, în cazul prezidențialelor. De ce este de vină votul? Simpli! Politicianul român a uitat să facă politici pentru țară, el face politica interesului personal și înainte ca alegerile să se întâmple dă cu banii în comunitățile unde sunt primari de aceeași culoare politică, aceștia cheltuie banii pe fel și fel de proiecte, fiecare dintre ele total neeficiente și neinspirate pentru comunitate.

Dezmățul pe bani publici trebuie să înceteze! Pentru că acești bani sunt ai țării! DNA-ul, și pe bună dreptate, a devenit un vânător al persoanelor corupte. Vânătoarea a cuprins și mediul privat, deoarece scurgerile de bani se fac prin sistemul privat, unde politicienii sunt acționari ascunși, unde ei au interese financiare! În linii mari, toate firmele care lucrează cu statul sunt, în proporție mare, corupte de sistemul public și de politicieni.

Mă tot leg în continuare de faptul că România ar fi o țară mult mai prosperă dacă politicul nu ar fi băgat în toate sectoarele vieții sociale!

O mare parte din bugetul țării se consumă pe cheltuieli sociale! Azi mă voi referi la asistenții sociali și la pensii medicale.

Asistenții sociali, în marea lor parte, sunt persoane apte de muncă! Ei s-au născut într-un număr tot mai mare pe lângă primăriile unde primarii comunităților respective au simțit că se pot baza pe voturile asistaților, aceștia depinzând în totalitate de primar, el fiind comandantul lor suprem.

Pensionarii pe caz de boală reprezintă un procent important din banii bugetului, unii dintre ei sunt cu adevărat bolnavi, inapți pentru muncă. Sunt cazuri în care s-au dat șpăgi (și nu puține) pentru dosarul lor de pensionare! Aceștia din urmă reangajându-se la alte locuri de muncă cu patru ore sau „la negru”.

De ce am dat aceste exemple? Pentru simplul fapt că în România cinci milioane de oameni activi duc în spate 4.800.000 de pensionari, 1.200.000 de bugetari și peste 200.000 de asistați sociali.

În Constituție, România este un stat social! Sunt de acord întrutotul să ne susținem clasele sociale mai defavorizate, bătrânii, dar nu sunt de acord ca guvernanții să susțină nemunca și puturoșenia! Politicienii să fie mai cu iubire față de un stat asuprit și asasinat economic și să lase la o parte beneficiul voturilor acestor persoane cumpărate din bani publici.

Corin CHERECHEȘ 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here