EDITORIAL – Au sosit banii de finanţare pentru refacerea Casei Memoriale “George Pop de Băseşti”!

426

Peste patru luni şi trei săptămâni, Maramureşul va sărbători Centenarul Marii Uniri. La 1 Decembrie 2018, se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, unde transilvănenii delegaţiei din toată Transilvania, Banat şi Maramureş, cu credenţionalele la ei au cosfinţit Marea Unire şi crearea României Mari!

E un eveniment NAŢIONAL MAJOR! Dacă-l ratezi ca NAŢIUNE e semn că nu respecţi (nu dai doi bani!!!) pe ceea ce au făcut înaintaşii, chiar cu preţul vieţii.

La 1 Decembrie 1918, s-a pus în practică UN PROIECT DE ŢARĂ ce a dus la apariţia şi geopolitică în Europa a ROMÂNIEI MARI.

Generaţia UNIRII (oameni politici, intelectuali, ţărani, comercianţi, muncitori) şi-a făcut DATORIA FAŢĂ DE ŢARĂ.

Deşi pare ditirambic ceea ce scriu, nu e aşa! În raport cu GENERAŢIA UNIRII, următoarele generaţii de oameni politici au o responsabilitate imensă – SĂ DUCĂ MAI DEPARTE PROIECTUL DE ŢARĂ ŞI SĂ PĂSTREZE ROMÂNIA MARE!

Nu s-a întâmplat acest lucru. Conjuncturile politice ale Europei au dus la ciuntirea ROMÂNIEI MARI, al doilea război mondial s-a finalizat cu apariţia COMUNISMULUI ÎN ROMÂNIA şi până în anul 1989, generaţiile de tineri comunişti au fost manipulaţi în aşa fel încât MAREA UNIRE s-a aflat într-un con de umbră (la fel şi generaţia de oameni politici care a înfăptuit-o).

De asemenea, tinerii acelei generaţii, a Marii Uniri, au înfundat puşcăriile politice ale comunismului.

După anul 1989, ar fi fost de aşteptat ca noua generaţie de politicieni să continue proiectul de ţară al celor din 1 Decembrie 1918!

Din nefericire, an după an (şi au trecut 29 de ani), oamenii noştri politici s-au dovedit nedemni de înantaşi! Au cantonat într-un politicianism ieftin şi au improvizat guvernări ce s-au luptat să supravieţuiască în faţa electoratului.

Astăzi, suntem în curtea RATĂRII CENTENARULUI şi politicienii se joacă de-a luptele între ei! Culmea! Ei zic că fac asta pentru binele ţării!, Centenarul Unirii nu aparţine PSD-ului, PNL-ului, USR-ului, PMP-ului, lui Dragnea, lui Tăriceanu ori lui Iohannis!

De opt luni, suntem în ANUL CENTENARULUI! Avem clasa politică agitată pentru orice altceva! Nesemnificativ!

Ministrul Culturii, actorul George Ivaşcu, a ieşit la rampă, necăjit că nu s-a făcut mai nimic pentru această sărbătoare. A elaborat, pe principiul “Centenarul e în criză”, proiecte ce se vor derula între anii 2019 – 2020. VAI DE EL CENTENAR!

Ascultându-l pe ministrul Culturii, românii prind a zice – E bine şi aşa!
Nu e deloc bine! E o crasă bătaie de joc! Uitând de Marele Proiect de Ţară al generaţiei Marii Uniri, în anul acesta, nu am făcut altceva decât să ratăm DESTINUL NAŢIUNII!

În acest context, e de menţionat că, zilele acestea, a apărut finanţarea aprobată pentru refacerea Casei Memoriale “George Pop de Băseşti”!
E vorba de circa 550.000 de euro. Cam cât două poduri mici peste Iza, bune de trecut de la case la pământurile pe care le au sătenii peste râu!

Preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Valer Zetea (preşedintele PSD Maramureş şi vicepreşedinte al acestui partid pe plan naţional) şi vicepreşedintele CJ Maramureş, Doru Dăncuş, au bătut la toate uşile posibile ale Guvernului luni de zile. La fel, a făcut şi primarul Ioan Călăuz din Băseşti!

Bun! Banii alocaţi prind să apară, probabil se va începe munca la refacerea Casei!

Va trece marea sărbătoare cu şantier la Casa Memorială “George Pop de Băseşti”. Păcat!

Analizând în cheie politică, e adevărat că preşedinţii de CJ Maramureş, care s-au perindat la conducere zeci de ani, n-au făcut aproape nimic pentru această Casă Memorială extrem de importantă pentru o ţară obişnuită să-şi respecte valorile şi istoria.

Zetea, Dăncuş, Călăuz au făcut mai mult decât toţi la un loc! E greu astăzi şi să-i feliciţi pe cei care au făcut ce trebuiau să facă alţii în urmă cu câţiva ani! Asta e România de azi, în raport cu România Mare ce s-a creat acum 100 de ani.

Marian ILEA

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here