EDITORIAL – Atac mârşav la tradiţia diplomaţiei româneşti

591

Dacă pui un strungar să muncească într-un abator la tăiat berbeci, vaci, porci ori cai şi-un măcelar să robotească la strung o să obţii un dezastru la măcelărie şi o tragedie la strungărie. Nu cred că într-o economie de piaţă un patron ori altul îşi poate permite aşa ceva, ştiind că falimentează din cauza acestei tâmpenii. Are şi n-are legătură povestea de mai sus cu diplomaţia românească!

Din nefericire, inginerul (c-aşa-i place să-şi spună) Liviu Dragnea a nimerit ca “orbu-n Brăila” în diplomaţie! Că el face şi el drege cu mutarea ambasadei României de la tel Aviv la Ierusalim, că doar asta fac şi americanii. Inginerul a luat-o lângă dânsul şi pe “gospodina” de elită (specialista în gomboţuri cu prune) Viorica Vasilica Dăncilă.
Şi uite-aşa ăştia doi s-au apucat să vorbească verzi şi uscate despre diplomaţia noastră, despre politica noastră externă, revoltându-l pe “Micul Titulescu”, alias Ponta, vorba lui Adrian Năstase.
Äştia doi s-au prezentat (în nume personal) la premierul Israelului, în Tel Aviv, şi au prins a “cugeta” de parcă ar fi fost elevii unui Corneliu Mănescu ori Ştefan Andrei (iluştri diplomaţi români, miniştri de Externe care au făcut jocuri politico-diplomatice în lume). De fapt, au gângurit p-acolo într-un cuplu de tristă faimă, nu au compromis nimic şi ne-au făcut de toată comedia!
Diplomaţia românească, politica externă (lăsând strălucita perioadă a interbelicului) a excelat în vremea lui Nicolae Ceauşescu, România fiind aducătoare de pace în Orient, beneficiind de încrederea şi respectul Israelului şi a ţărilor arabe.
Se apela la Republica Socialistă România, şi la diplomaţia românească şi la Nicolae Ceauşescu de către SUA, când erau de parafat înţelegeri între ţările arabe şi Israel.
Cu siguranţă că, făcându-şi bine treaba pe oliţă, inginerul Dragnea (copilaş fiind) o fi auzit că celebrul Ceauşescu face şi drege. Şi uite că, ajungând mare, Liviu Dragnea a purces să facă oareşce “treabă”, nu pe oliţă (că nu mai foloseşte aşa ceva) ci tocmai în Tel Aviv. Vai şi-amar!
Liviu Dragnea n-a făcut nimic, Dăncilă aşijderea în timp ce Iohannis, responsabilul cu politica externă a României, a rămas gură-cască, revoltat, iritat şi a prins a îngăima prostioare de parcă s-ar fi aflat în război cu cei doi diletanţi pesedişti plecaţi la Tel Aviv.
Lipsa de anvergură omoară până şi tradiţia de aproape 100 de ani de diplomaţie românească.
Nu strungarul şi măcelarul se află aici, în acest story, nu e vorba de falimentarea unui abator şi a unui atelier de strungărie, aici e un inginer, o gospodină şi un profesor de liceu care se ciondănesc, se joacă de-a orgoliile falimentând diplomaţia naţională şi chiar ţara pe care ar trebui s-o gestioneze: România! Şi o fac în nume personal, pe persoană fizică, în timp ce poporul ăsta continuă să fie anesteziat!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here