EDITORIAL – Aprozarele lui Daea

227

Ministrul Agriculturii (exportatorul de umor involuntar în UE), cel care a făcut din cormoranii patriei un simbol al derizoriului şi ridicolului, cel care a umanizat populaţia zburătoarelor ce fac baie în piscinele românilor (sic!) de parcă ne-am afla într-o ţară a bocotanilor şi nu a sărăciei lucii, a venit cu o găselniţă ce a stârnit (pentru a câta oară) hohotele de râs. Aprozarele de cartier şi micile alimentare! Numai că nu e nimic hilar în ceea ce a propus Daea! Aprozarele se află în minţile generaţiei care are peste 50 de ani trăiţi în România. Aprozarele au fost în comunism locul de unde cumpărai marfa pe care azi o numim bio, eco etc..

Dacă în alimentarele de cartier comuniste bătea vântul printre rafturi, găsindu-se doar celebrul merlucius, pe care nu-l mâncau nici pisicile ori câinii de pe lanţ, în aprozare era abundenţă de legume şi fructe! Din aprozare cumpărai roşii, castraveţi, ardei, gogoşari, ceapă din care făceai (cu ulei, sare, oţet) vailinguri pline cu salată. Roşiile aprozarelor se vindeau foarte bine de la Paris la Berlin ori Londra. În marile pieţe europene, când soseau TIR-urile cu roşii româneşti se făcea coadă instantaneu. Erau bio şi eco, aveau un gust excepţional şi, oricât de scumpe erau, pentru occidentali merita efortul financiar. Roşiile acelea le cumpăram noi de la aprozare!

Până aproape de căderea comunismului românesc marfa aprozarelor a rămas ieftină. S-au scumpit produsele măcelăriilor ori alimentarelor. Românul putea trăi sănătos cu marfa aprozarelor! Proiectul lui Daea cu aprozarele de cartier n-are de ce să stârnească râsul. Mai ales că deja celebrii cormorani naţionali nu mănâncă roşii ori gogoşari etc.. Aprozarul, care ar asigura legătura dintre producătorul real şi cumpărător, poate deveni viabil. Memoria pasivă a românului s-ar putea reactiva şi oamenii cartierelor ar deveni clienţi fideli care ar începe să mănânce sănătos.

Numai că… în treizeci de ani de comerţ, în România au apărut marile magazine ale reţelelor occidentale şi prin cartiere şi la margine de oraşe. Ca să spargi monopolul lor şi să aduci o reţea de aprozare viabilă e mult de lucru. Daea a lansat ideea! Dacă va rămâne doar în acest stadiu vom mai avea o gogoriţă a acestui ministru. Dacă nu… vom vedea.

P.S. Deunăzi, primarul din Şomcuta Mare ne-a spus că anul acesta mieii de Paşte vor fi mari (nu ca-n anii trecuţi) dar va fi greu pentru cumpărători să ajungă la ei. În aceeaşi situaţie se află şi produsele legumicole, adevăraţii producători ajung greu la cumpărătorii reali! În reţelele comerciale, produsele lor se scumpesc artificial de două – trei ori! Aşa că… să vină aprozarele!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here