EDITORIAL – Anunțarea anticipatelor cu scop, dar fără rezultat!

231

Guvernarea se face pe majorități, în jurul unui partid de dreapta sau de stânga, PNL sau PSD.

Am avut parte și de guvernări cu ideologii total opuse: PDL – PSD în 2008, PNL – PSD în 2011-2014. |n jurul unui pol ideologic se adună și partide mai mici care împreună formează o majoritate și guvernează! Cu cât la guvernare se află mai multe formațiuni politice cu atât mai grea este o guvernare din punct de vedere al partidului mai reprezentativ, care își asumă rolul principal la guvernare.

Voi pune întrebarea de ce? Simplu: funcționează șantajul la noi, în România. Partidul în jurul căruia s-a creat majoritatea trebuie să mulțumească partenerul de guvernare, acesta din urmă amenințând că dacă nu îi sunt satisfăcute cererile iese de la guvernare, lăsându-i pe aceștia în minoritate! Și care sunt cererile lor: posturi de conducere în administrația centrală și locală și alte interese economice, nu neapărat pentru proiecte importante pentru țară.

În cazul de azi, PNL se confruntă cu lipsa unei majorități solide, care îi pune pe liberali într-o situație de a nu-și putea realiza programul de guvernare. Pot zice că guvernul de azi este unul de uniune națională! În care și PSD votează alături de actuala majoritate, pentru evitarea alegerilor anticipate!

Președintele Klaus Iohannis își dorește un PNL mai puternic, care să guverneze cel puțin cinci ani! În acest caz, PNL se află în momentul de față pe un val de simpatie care îl poate duce până într-un 35% dintr-un votr rezultat în urma unor alegeri, dar care ar trebui să se întâmple în maxim șase luni, adică odată cu alegerile locale.

Aflat la guvernare, PNL își poate pierde într-un an acest vot de simpatie și încredere, liberalilor rămânându-le ca variantă doar anticipatele! PSD nu va vota căderea guvernului, pentru simplul fapt că acest partid de mase se află în reorganizare! Profundă, după cum anunță „liderii interimari”, și au nevoie de timp.

Posibilitatea de a avea alegeri generale anticipate în luna iunie, odată cu alegerile locale ar da peste cap și organizațiile de bază ale PSD din teritoriu, unde PSD conduce detașat ca număr de primari și consilieri.

Dacă PSD își va conserva și securiza teritoriul, adică numărul „transferurilor” va fi foarte mic, vom vedea un PSD întărit după locale și cu posibilități certe de a prelua guvernarea la sfârșitul anului 2020.

Alegerile europarlamentare sau prezidențiale nu seamănă deloc cu cele locale și parlamentare! Discutam cu primari importanți din Maramureș, cu trei sau patru mandate, în preajma europarlamentarelor, care îmi spuneau că ei nu pot cere simpatizanților lor să voteze o listă „neimportantă pentru comunitate”, ei vor cere votul pentru alegerile locale și parlamentare.

Alegerile locale de anul viitor mai au o necunoscută: dacă alegerile pentru primari se vor face ca până acum, dintr-un tur de scrutin, sau două! Mulți primari PNL importanți din Transilvania nu doresc două tururi de scrutin, chiar dacă sunt primari care conduc confortabil în sondaje și au realizări importante în comunitățile lor. Au rezerve pentru că se pot întâmpla și accidente!

Alegerile pentru președinții de consilii județene nu vor mai fi uninominale, ei fiind deciși în urma negocierilor politice! Poate avea șanse, în acest caz, și un partid cu 2-3 consilieri județeni!

Motivul care stă la nedeclanșarea alegerilor anticipate este că PSD nu le dorește, și nu numai ei!

Dacă partidele aflate pe centru dreapta și dreapta eșicherului politic vor avea câștig de cauză în alegerile locale, vor guverna confortabil din 2020. Miza e mare!

Corin CHERECHEȘ      

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here