EDITORIAL – Anul investițional 2020 a început în comunele maramureșene

231

În județ se văd efectele pozitive ale segmentului investițional în multe dintre comunele care prind a funcționa la standarde europene de confort.

Am trecut prin Ieud, unde Nicu David (primarul cu experiență vastă într-ale administrației locale) va termina extinderea rețelei de aducțiune de apă și o stație de tratare a apei – un proiect început în anul 2019, pe fonduri europene. E vorba de cinci kilometri de aducțiuni de apă care rezolvă o problemă importantă a comunei. Aducțiunea aceasta aduce o cotă de confort pentru ieudeni.

În comună se finalizează proiectul pornit în anul 2018 (patru milioane de lei, din care s-a consumat un milion) care rezolvă modernizarea străzilor și trotuarelor. E un proiect derulat prin PNDL 2 și anul ăsta se vor realiza 4000 metri pătrați de trotuare.

Și cum o dorință a ieudenilor e legată de spațiul căminului cultural, spațiu care are nevoie de extindere (aici manifestările culturale legate de tradiție sunt la ele acasă), comunitatea va începe proiectul de construire a unui nou cămin cultural ultramodern.

Din dialogul purtat cu Nicu David a răzbătut și ideea construcției unui nou spațiu pentru sediul primăriei Ieudului. „E un proiect pe care-l vom începe în anul 2020”, ne-a spus primarul.

Cât privește învățământul, la Ieud s-au terminat investițiile prin PNDL 1 și PNDL 2 (un milion de lei) rezultând o școală europeană, modernă, pe care și-au dorit-o autoritățile, cadrele didactice și elevii (cei care sunt motorul de creștere și dezvoltare al acestui domeniu esențial pentru comună!).

Trecând din Maramureșul Istoric pe drumul de legătură Botiza – Groșii Țibleșului, l-am găsit pe primarul Nicolaie Burzo din localitatea pitorească a Țării Lăpușului la primărie. Dialogul cu acesta a pornit repede. Aici se pornește electrificarea Văii Minghetului în primul semestru al acestui an. Vor fi 3,5 kilometri de linie de joasă tensiune pentru un potențial cartier cu case, case de vacanță, ferme de bivoli, oi și vaci, spații pentru prelucrarea lemnului, o sală de evenimente pe care un investitor local hotărât să vină din străinătate a conceput-o integrată într-un adevărat centru economic performant.

„Anul acesta”, spune primarul, „terminăm asfaltările pe drumul ce leagă Lăpușul Românesc de Groșii Țibleșului, avem proiecte de șapte milioane de lei prin AFIR”.

La Groșii Țibleșului se va da în folosință un teren de sport (sintetic) lângă baza de sport comunală. De asemenea, pentru dezvoltarea comunei se preiau 700 de metri lungime din drumul forestier pentru a trece la reparații capitale, urmând a se construi un pod peste râul Suciu, pentru care există finanțare. Acest proiect se face în colaborare cu Direcția Silvică.

Mai sunt în curs două reabilitări de drumuri: Valea Bradului și drumul auto forestier Didi – prelungire – Arieș (cu Direcția Silvică împreună).

„Groșii Țibleșului are pentru anul 2020 la investiții 3,5 milioane de euro. O sală de sport prin CNI, de tip școlar”, încheie primarul din Groșii Țibleșului.

 

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here