EDITORIAL – Am fost în Polul Naţional al frigului

428

Ieri am fost în Polul frigului din România. La Târgu-Lăpuş a revenit temperatura de iarnă clasică. Noaptea şi dimineaţa au fost -22 de grade Celsius!

„E o temperatură normală la noi, aici am avut şi -39 de grade aşa că suntem obişnuiţi, chiar dacă în ultimii ani iernile au fost mai calde. Pe aici gerul ţine câte o săptămână neîntrerupt. De-abia atunci puteai vorbi de gerurile adevărate ale zonei“, ne-a spus viceprimarul.

Şi, totuşi, clima se încălzeşte pe plan mondial aşa că, la -22 de grade Celsius, în Târgu-Lăpuş îngheţaseră şi ceasurile ce arătau temperatura în oraş. Pâcla frigului cuprinsese Târgu-Lăpuşul! Pe râu, raţele îşi vedeau de treabă, părând a fi de acord cu spusele viceprimarului. „Ce frig, domnule?! Noi ne vedem de treabă, sunt doar vreo -20 de grade“, spuneau răţuştele oraşului pentru urechile care voiau să asculte.

E început de an 2019, la Târgu-Lăpuş (polul frigului din România) se fac socoteli, calcule pentru proiectele ce se vor derula în acest an. E vorba de vreo 15-16 milioane de euro în proiecte aflate în derulare şi în analiză pentru a se semna contractele de finanţare. „Au fost în urmă cu 2-3 ani gerurile de -25 de grade“, ne spune viceprimarul Kraus, „avem în zona Răzoare romi ce trăiesc «patriarhal», ne-am dus după ei cu microbuzele să -i aducem la spital, au dormit cu poliţistul local. Dimineaţa, după ce şi-au făcut duşurile şi somnul, i-am dus cu microbuzele înapoi deoarece nu au mai dorit să rămână. Pasămite doreau să meargă la cai că aveau spaima să nu le îngheţe animalele. Aşa că au semnat pe propria răspundere că nu mai stau la căldură şi se întorc la ger. Şi uite-aşa s-au dus şi n-au păţit nimic“, încheie cu o picanterie povestea de iarnă şi ger viceprimarul Kraus.

Şi, uite-aşa (pe un ger de crapă pietrele), ne-am luat un soi de impresii dintr-un oraş îngheţat bocnă, pregătit de derularea finanţărilor (pe fonduri europene şi din segmente investiţionale ale Ministerului Dezvoltării), un oraş prin care puţini oameni circulau, zgribuliţi. Aproape că uitaseră că, pe vremuri, la -22 de grade temperatura era rezonabilă, gerul pornind de la -30 de grade Celsius! Târgu-Lăpuş, la -22 de grade Celsius (ieri), a fost un adevărat Pol naţional al frigului. Cam atât!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here