EDITORIAL – Alianțele și coalițiile alegerilor locale din 2020

362

A început freamătul alegerilor locale, că ele vor fi înaintea sau după alegerile parlamentare. În cazul în care vor fi alegeri anticipate, alegerile locale vor fi pe data de 24 mai.

Dacă în anul 2016, la nivelul județului Maramureș câștiga PSD cu nu scor confortabil, impunându-și ca șef al județului pe Gabriel Zetea, azi lucrurile stau diferit.

PNL a câștigat anul trecut tot ce trebuia câștigat, alegerile parlamentare și cele prezidențiale, având în momentul de față un procentaj ridicat dat de casele de sondare: peste 40%! Cu un procentaj așa ridicat, PNL ar putea câștiga alegerile locale (vorbim aici de Consiliul Județean, primării importante din județ).

Dar alegerile locale nu prea seamănă cu alegerile generale, aici votându-se omul, un vot politic avându-l doar Consiliul Județean. Dar votând omul, adică un primar sau consilierii locali, aceștia dirijează o parte consistentă de voturi și pentru Consiliul Județean! PSD, la nivel de Maramureș, are o singură problemă: cum să-și păstreze primarii și aleșii locali pentru a confirma scorul din 2016!

PSD a adus mulți bani în județ, dar odată cu schimbarea puterii aceste lucruri vor fi uitate! Pe primari îi interesează mai mult bunul mers al comunităților, pentru simplul fapt că banii nu le ajung și au în derulare proiecte importante pentru comunitățile lor!

PNL vrea să confirme rezultatele de la europarlamentare și prezidențiale dar structurile și organizațiile lor nu dispun în toate comunitățile de consistența organizatorică a PSD-ului. Posibilitatea cea mai la îndemână stă în tranferuri sau în alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Dacă legea va fi votată!

Dacă PSD va pierde primari și aleși locali ce alegeri are de făcut? Simplu! Să intre într-o coaliție, la îndemână fiind Coaliția pentru Maramureș, într-un tandem Gabriel Zetea – Cătălin Cherecheș, și mare parte din voturile de pe Baia Mare se transferă și ca vot politic înspre Consiliul Județean. Gabriel Zetea își conservă președinția județului, câștigată în 2016.

PNL are directive de la centru să facă alianțe cu USR-PLUS sau cu forțe politice aflate pe dreapta eșicherului politic, alianțe (de ce nu?) și cu PMP sau ALDE. PMP este un partid cu ambiții în județul Maramureș, care dorește să-și conserve scorul obținut în 2016 ba chiar să-l ridice, având pretenții ca în urma unor negocieri să câștige președinția Consiliului Județean.

PNL și USR-PLUS sau PNL cu listă proprie nu dispun de un candidat la Primăria Baia Mare cu notorietate și cu un impact major în rândul alegătorilor care să se bată cu actualul primar, acesta fiind de sorginte PSD-ist (prima dragoste nu se uită!).

Azi, când scriu editorialul, aici ne aflăm cu înțelegerile politice, alianțe, coaliții și uniuni! Ce se va întâmpla în 2-3 luni, până la alegeri? Se desfac și se fac noi alianțe? Care e scopul acestor alianțe sau coaliții? Sunt create pentru binele comunităților, a cetățenilor sau pentru a câștiga o cât mai mare putere și influență pe bani publici?! Mă tot repet, din nou! Banul public este utilizat pentru interese de partid, de grup sau pentru un bine comun?

Corin CHERECHEȘ 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here