EDITORIAL – Alegerile locale împreună cu cele generale?!?

240

O temă politică pe care o vom întâlni vreo 45 de zile de aici încolo se referă la alegerile anticipate. De fapt la alegerile generale, care ar putea să aibă loc împreună cu alegerile locale. Ar fi o simplificare a anului electoral 2020 (un an în care n-ar crește niciun fir de iarnă fără influență politică în România)!

Klaus Werner Iohannis (președintele României) și-ar dori aceste alegeri locale și generale împreună în așa fel ca din iunie viața politică de la putere să capete coerență, să nu se mai afle în bătaia vântului din Parlament, unde majoritățile se pot face și desface foarte ușor.

De la dorința lui Iohannis și până la punerea ei în practică sunt obstacole cu duiumul. E un fel de „misiune imposibilă” în care s-au angrenat partidele mari: PNL și PSD.

Anticipate se pot face după căderea guvernului Orban și două propuneri de premier care să cadă în Parlament. Ar rămâne la guvernare în toată perioada tot guvernul Orban, cu atribuții de pregătire și gestionare a alegerilor.

Voci din PSD spun (însă) că în Parlament voința deputaților și senatorilor PSD va duce la a vota orice guvern liberal cu un premier propus de Iohannis pentru ca deputații și senatorii PSD să-și ducă la bun sfârșit mandatele. Oamenii (aleșii) se gândesc că poate vor avea pensiile speciale și mai sunt în joc vreo 8-9 indemnizații lunare pentru ei, că doar au fost aleși de națiune.

S-ar putea ca într-o astfel de ecuație Guvernul PNL să treacă cu voturile pesediștilor. La cum se guvernează azi e în avantajul PSD ca puterea să rămână PNL-ului! PSD simte erodarea după ce l-a lăsat pe Dragnea timp de trei ani să-și facă mendrele pe spinarea românilor. Liviu Dragnea n-a lăsat nimic coerent în urmă-i! Viața politică a fost derizorie, PSD (zice Negoiță) „ar trebui să-și ceară scuze poporului român pentru cum a guvernat”.

„PSD-ul să nu mai promoveze proști în funcții cheie din partid”, zice Manda. Marcel Ciolacu ar lăsa PNL să guverneze până-n noiembrie a.c., sperând că va începe erodarea guvernării și a PNL-ului.

Klaus Werner Iohannis știe că alegerile locale împreună cu cele generale ar crea o arhitectură parlamentară favorabilă PNL-ului. Asta până-n iunia a.c.! Ce va fi în noiembrie nimeni nu poate ști. Politica românească e ca un deșert, opțiunile românilor sunt fluide. PNL n-ar risca să aștepte alegerile generale la termen.

Sunt multe necunoscutele acestei teme a alegerilor comasate (generale cu locale)! E un teritoriu al speculațiilor. |ntre timp, în județe se fac și se desfac alianțe strict pentru alegerile locale!

Cred că vom avea, în prima jumătate de an 2020, mare agitație politică, se vor propune mutări strategice, se vor purta dialoguri surprinzătoare pentru ca în final… toate să rămână cum au fost!

Marian ILEA    

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here