EDITORIAL – “1918 – Anul pe care Dumnezeu l-a dăruit românilor”, de Ioan Avram Mureşan

547

Ioan Avram Mureşan şi-a lansat cartea “1918 – Anul pe care Dumnezeu l-a dăruit românilor”, miercuri, la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare. Apărută la Editura Marist din Baia Mare, această apariţie editorială a umplut până la refuz sala, stârnind un interes meritat. Dincolo de prezentările cărţii, e de spus că autorul a venit în lumea istoricilor cu o experienţă vastă în domeniul tehnic şi în politică. A parcurs câţiva paşi de iniţiere ştiinţifică într-ale istoriei (master şi doctorat în curs de finalizare) la Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj-Napoca.

Cred că dintr-un instinct politic, Ioan Avram Mureşan (după ce „a făcut istorie” ca om politic) a simţit nevoia unui teren solid care l-a dus la aprofundarea din perspectivă istorică a felului de a fi şi de a gândi a marilor oameni de stat ai României porniţi la lupta pentru crearea şi consolidarea statului român. „1918 – Anul pe care Dumnezeu l-a dăruit românilor” e rezultatul studiului şI cercetării lucrărilor şi documentelor legate de Marea Unire. Evoluţia unor mari politicieni, începând cu Iuliu Maniu, Alexandru Vaida-Voievod ori Vasile Lucaciu şi George Pop de Băseşti ori familia Brătienilor, ţine de devenirea lor ca oameni creatori de ţară.

Informaţia care se aşază într-o carte de aproape 1000 de pagini, adevărată “cărămidă” istorico-literară, aduce o noutate în ceea ce scriu istoricii de ieri şI de azi. E vorba de o carte de istorie îmbrăcată în poveste. Ioan Avram Mureşan face parte (astfel) dintre acei povestitori ai istoriei, de (re)creatori “în poveste” ai personajelor care sunt sau ar trebui să fie eroi ai neamului românesc.

Ioan Avram Mureşan face din istorie o ştiinţă ce câştigă ca impact pentru cei mulţi datorită dublării cercetătorului cu talentul literar. E un demers care-i reuşeşte. De aici înainte cartea, cu informaţiile şi povestea ei, trebuie să-şi facă drum către tineri! Dacă se va întâmpla aşa ceva generaţia de azi va învăţa să-şi cunoască valorile şi să-şi asume importanţa unui românism luminat lipsit de frustrări.

Aştept cu nerăbdare alte cărţi ale lui Ioan Avram Mureşan în care talentul de povestitor să facă front comun cu istoria. Şi mai e ceva: la lansare, autorul a spus că e “povestitor şi nu scriitor”. Aşa e! Numai că marii povestitori au fost dintotdeauna şi marii scriitori ai naţiunilor lor!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here